Најновије

РУСИ ИМАЈУ НОВУ ДОКТРИНУ "Ширење НАТО ка границама Русије непрхватљиво"

Ширење НАТО према руским границама је неприхватљиво у односима Москве са тим војним блоком, произилази из нове Поморске доктрине.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Нову Поморску доктрину данас је одобрио председник Русије Владимир Путин.

Планови НАТО да премести своју војну инфраструктуру близу руских граница и покушаји Алијансе да преузме глобалне функције и даље су неприхватљиви за Руску Федерацију и остају одлучујући фактор у њеним односима са НАТО, наводи се у документу, пренео је ТАС С.
Како се прецизира у доктрини, руска национална поморска политика у атлантском региону се обликује узимајући у обзир постојање НАТО чија је активност усмерена на директну конфронтацију са Руском Федерацијом и њеним савезницима.

Амерички курс ка доминацији у Светском океану и све већа активност НАТО представљају велике безбедносне претње Русији, наведено је у новој Поморској доктрини.

Главни изазови и претње националној безбедности и одрживом развоју Руске Федерације који се односе на Светски океан су: стратешки курс САД ка доминацији у Светском океану и њихов глобални утицај на међународне процесе, укључујући и оне који се односе на коришћење транспортних путева и енергетских ресурса Светског океана, наводи се у документу.

Нова Поморска доктрина, такође, идентификује ширење војне инфраструктуре НАТО ка границама Русије и све већи број вежби тог војног блока у морима у близини руске територије као главне безбедносне претње.

Она указује на покушаје САД и њихових савезника да ограниче приступ Русије ресурсима Светског океана и витално важним поморским саобраћајницама и жељу САД да постигну огромну надмоћ своје морнарице.
Нова руска поморска доктрина предвиђа јачање активности на Арктику, наводи се у документу.

Она предвиђа диверзификацију и интензивирање поморских активности на архипелазима Шпицберген, Земља Франца Јозефа и Нова земља и на острву Врангел, наводи се у документу.

Русија ће појачати оперативне способности Ратне морнарице како би осигурала националну безбедност и заштитила своје интересе у Светском океану, следи из нове Поморске доктрине.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА