Најновије

КИНА ЗАГРМЕЛА НА ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ! Спрема се сукоб светских размера? Ово је кинеско упозорење

Кинеско министарство одбране саопштило је да је Народноослободилачка армија Кине стављена у стање "високе приправности".

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

Кинески амбасадор у Великој Британији Џенг Зегуанг позвао је британске политичаре да "не играју онако како свирају САД" и обећао "тешке последице" уколико британски посланици кроче на Тајван.

Говорећи у уторак на конференцији за новинаре у Лондону, кинески амбасадор подсетио је британску владу на заједничко саопштење које су две земље потписале 1972. године, када су почеле да размењују амбасадоре, преноси лондонски дневник Гардијан.

Његов коментар уследио је након што је председавајућа Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси започела контроверзну посету Тајвану, острву које Кина сматра својом сувереном територијом.

Пелоси је изјавила да је циљ њене посета био да покаже солидарност са Тајваном, иако је званични Пекинг поводом њене посете упутио низ упозорења и претњи.

Кинеско министарство одбране саопштило је да је Народноослободилачка армија Кине стављена у стање "високе приправности".

Из Пекинга је најављен и низ циљаних војних операција, укључујући ракетне тестове у водама источно од Тајвана и четвородневне поморске маневре око острва одмах након што Пелосијева отпутује.

Кинески амбасадор у Великој Британији Џенг Зегуанг је упозорио да ће мешање у унутрашње ствари Кине неизбежно довести до тешких последица у односима Кине и Велике Британије.

- Позивамо британску страну да се придржава заједничког саопштења...да не потцењује екстремну осетљивост питања Тајвана и да не следи кораке САД. Као што рекох, они који се играју ватром могу да изгоре - поручио је амбасадор Џенг Зегуанг. 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА