Најновије

ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ КИНЕ: Пекинг је спреман да одговори на притисак Америке, Си Ђинпинг већ издао наређење!

Запад покушава да изврши притисак на Кину због пријатељства са Москвом, а Пекинг је упозорио да лако може да сруши финансије целог континента. Специјална операција у Украјини поделила је свет на два табора.

Си Ђинпинг. (Фото: Синхуа)

Сједињене Америчке Државе инсистирају да је неутралност овде неприхватљива, а они који се не придруже антируским санкцијама ће сами испаштати. Мале државе немају избора због могућности економских губитака, али Кина лако може да сруши финансије целог континента. Док западне земље прекидају пословне везе са Русијом, Кина склапа нове уговоре. 

Амерички Вашингтон Пост, позивајући се на кинеске и америчке званичнике, објавио је да је Си Ђинпинг "наложио својим најближим саветницима да смисле начине да финансијски помогну Москви, али без кршења санкција".

У мају је кинески увоз нафте на мору нагло скочио на рекордних 1,1 милион барела дневно, са 800.000 прошле године. ЕСПО сорта стиже у Кину, која тврди да постаје референтна сорта на тржишту Северне Азије.

У прва четири месеца 2022. трговина између две земље порасла је за 26 одсто и премашила је 50 милијарди долара. Значајан део (70 одсто) робе која се увози из Русије су нафта, природни гас и угаљ, бакар и дрво. Москва купује паметне телефоне, рачунаре, индустријску и специјализовану опрему, одећу и обућу, дечије играчке од Кине.

Сједињене Државе инсистирају да Кремљ усмерава приходе од трговине у војне сврхе.

 - Имамо низ алата који се могу размотрити, а санкције су један од њих- запретила је Бела кућа Пекингу. Упркос притисцима, кинески политичари су све стабилнији и одлучнији.

- Историја показује да нам хегемонизам, политика формирања блокова и отворени протисци, неће донети мир и безбедност - изјавио је Си Ђинпинг.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА