Најновије

ЦЕНА СУКОБА СТИЖЕ КИЈЕВУ НА НАПЛАТУ: Саветник Зеленског открио главни украјински циљ у овом рату!

Најаве контранапада украјинске војске на Херсон биле су део информативно-психолошке операције.

Фото: Министарство одбране Украјине

Украјина данас води "креативни рат", а главни задатак је деморализација руске војске, изјавио је саветник украјинског председника Михаил Подољак.

Испада тако да су у Кијеву овим најавама варали не само Русе него и западне новинаре и политичаре. Министар одбране Украјине Алексеј Резников је у јулу у интервјуу британском "Тајмсу" казао да је председник Владимир Зеленски наредио својим јединицама да ослободе јужни део земље. Тада је Резников говорио о великој мобилизацији војника који ће бити наоружани западном техником. А потпредседница владе Ирина Верешчук је чак позвала цивиле да напусте југоисточне територије због украјинског контранапада да не би страдали.

И док украјинско руководство води "креативни рат", руска војска заузима место по место, град по град, где се касније организује администрација лојална Москви. То је разлог што на Западу све више постављају питање да ли се баца у црну рупу помоћ коју шаљу Украјини.

Украјина има и све веће финансијске проблеме а запомагање председника Зеленског као да више не чују они који су му само пре пар месеци обећавали помоћ "колико год буде требало". Нико се на Западу не узбуђује на то што Кијев има проблеме како да исплати пензије и плате, као и да нахрани избеглице. Ослањајући се на кијевске изворе, агенција Ројтерс је објавила податак да је месечни дефицит украјинског буџета пет милијарди долара због трошкова за наоружање и због смањења прилива од пореза.

Американци су у јуну преко своје агенције за међународни развој УСАИД дали Украјини 1,3 милијарду долара, а у јулу 1,7 милијарде и у августу планирају да дају три милијарде долара. Вашингтон више воли да Кијеву даје помоћ слањем војне технике и муниције јер тако запошљава своју војну индустрију. Пентагон је најавио да ће дати нову пошиљку војне помоћи у вредности од милијарду долара.

Кијев је разочаран што су у Вашингтону већ казали да ће послати само муницију за "хајмерсе" али не и лансере, тј. вишецевне далекометне прецизне бацаче. Украјина је добила из САД 16 таквих вишецевних бацача и у Пентагону сматрају да су послали довољно "хајмерса" иако су амерички конгресмени за време боравка у Кијеву обећали да ће дати још тридесет система. Иначе, домет "хајмерса" зависи од тога какве се користе ракете. Домет оних које сада имају Украјинци је до 80 километара, а они би желели оне који су ефикасни и до 300 километара. Ти системи координате за своје циљеве добијају од америчких обавештајних служби које прате ситуацију преко сателита и шпијунских авиона који лете изнад неутралних вода у Црном мору.

Руска војска је јуче ракетирала складишта муниције у граду Уман у Черкаској области.

Наводно да је уништено више од триста ракета за "хајмерс".

Украјинска војна обавештајна служба објавила је снимак хапшења на улици два мушкарца која су наводно радила за руску обавештајну службу и чији је задатак био да организују атентат на украјинског министра одбране Алексеја Резника и шефа војне обавештајне службе Кирила Буданова, као и једног од лидера националистичког батаљона "Азов" Сергеја Коротога. Наводно да су за сваки атентат Руси били спремни да плате и до 150.000 долара.

Председник Украјине Зеленски у интервјуу "Вашингтон посту" позвао је западне земље да забране свим грађанима Русије улазак на њихову територију. Зеленски сматра да грађане Русије треба изоловати од целог света јер су одговорни за то што се догађа у Украјини пошто су изабрали руководство које имају. Зеленски мисли да би такве санкције биле најефикасније.

Бивши председник и премијер Русије Дмитриј Медведев је коментаришући изјаву Зеленског казао да је слична некадашњим Хитлеровим.

- Главни украјински кловн предложио је да се прогласи цели руски народ одговорним.

Последњи пут такве идеје је покушао да реализује Хитлер, а то говори каква је власт у Украјини - казао је Медведев.

Три балтичке државе бивше совјетске републике Естонија, Летонија и Литванија су зауставиле на неодређено време издавање виза грађанима Русије.

Упркос таквим изјавама Зеленски жели да се сретне са Путином. Председник Украјине је изјавио да је спреман да дође на самит Г-20 у Индонезији уколико би се тамо срео са руским лидером. Али још увек је питање хоће ли Путин уопште путовати на Бали на самит Г-20 који би требао да се одржи 15. и 16. новембра.

Украјинска компанија "Укртранснафта" зауставила је проток руске нафте по јужној грани нафтовода "Дружба" који води ка Мађарској, Чешкој и Словачкој. На другој страни, транзит преко Белорусије ка Пољској и Немачкој је настављен. Украјинска компанија инсистира на 100-процентном плаћању унапред за њене услуге транспорта нафте, али Русија не може да плаћа транзит због санкција ЕУ. Последња уплата Москве је враћена у складу са седмим пакетом санкција.

Шта Руси мисле о рату у Украјини

Најновије социолошко истраживање у Русији је показало да 62 одсто њених грађана сматра да се специјална операција у Украјини одвија "мање-више успешно". Супротно мисли око 19 одсто. Да се специјална операција "отегла" мисли 33 одсто анкетираних. Ако би Путин наредио да се крене у освајање Кијева, око 60 одсто испитаника би подржало одлуку, док је 26 процената против тога. И на крају, за продужење војне операције је 52, а да је време за преговоре сматра 38 одсто испитаника.

Руске жртве

Заменик министра одбране САД задужен за политичка питања Колин Кал каже да Пентагон процењује да је до сада у рату у Украјини укупно погинуло или рањено од 70.000 до 80.000 руских војника.

Украјинска војска избацила је пацијенте из болнице како би ту поставила борбене положаје! Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА