Најновије

РАТ У УКРАЈИНИ НАМ ДОНОСИ НОВУ ДРАМУ Бајден се опустио, Путин прети

Администрација америчког председника Џоа Бајдена постаје све мање опрезна у погледу снабдевања Украјином оружја, известио је током викенда Тхе Хилл, додајући да Вашингтон сада верује да може да се извуче слањем снажнијег оружја у Кијев без изазивања ескалације.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

САД не желе да испуне захтеве Кијева месецима од почетка сукоба, посебно када је реч о тешком наоружању попут тенкова или борбених авиона, пренели су медији, додајући да амерички званичници у почетку нису веровали да ће Украјина издржати против Русије довољно дуго да користИ такву војну помоћ. Вашингтон се такође плашио да би масовна војна помоћ Украјини могла да изазове опасну ескалацију у односима са Москвом.
„У почетку смо били мало опрезнији, не знајући да ли ће Путин ескалирати, а такође нисмо били сигурни да ли ће Украјина моћи да искористи оно што смо им послали или да ли ће моћи дуго да издрже против Русије“, рекао је Мајкл О'Хенлон, војни аналитичар из Вашингтона.

Сада се ова позиција наводно мења јер САД верују да Русија наводно није успела да испуни своје претње, пише Тхе Хилл, позивајући се на неколико бивших америчких званичника.

,,Временом је администрација препознала да могу да обезбеде Украјинцима веће, квалитетније и теже наоружање, а Руси нису реаговали“, рекао је медијима Вилијам Тејлор, бивши амерички амбасадор у Кијеву.

Сада је „страх од провоцирања Руса спласнуо“ унутар Бајденове администрације, каже Тејлор.

Москва је више пута упозоравала да западне испоруке оружја Украјини само продужавају сукоб и погоршавају људску патњу.

Путин запретио Западу

Председник Русије Владимир Путин запретио је јуче да ће обуставити снабдевање енергентима ако се наметну ограничења цена на руски извоз нафте и гаса, упозоравајући Запад да ће бити замрзнут као вучји реп у познатој руској бајци.

Министри финансија Г7 најавили су прошле недеље да треба да се уведе ограничење цена на руску нафту, под образложењем да ће то ограничити средства Русије у борби против Украјине.

Међутим, у том случају, Русија би напустила своје уговоре о снабдевању, поручио је Путин.

Запорожје и драма око нуклеарке

Украјина је јуче позвала становнике са подручја око нуклеарне електране Запорожје да се евакуишу ради сопствене безбедности

Олаф Шолц обећао подршку Зеленском

Немачки канцелар Олаф Шолц обећао је председнику Украјине Владимиру Зеленском континуирану подршку, саопштио је јуче портпарол немачке владе.

Двојица лидера су разговарала телефоном о даљим начинима како да се помогне земљи разореној ратом, а у то улазе мере помоћи приликом обнове Украјине.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА