Најновије

АРАПСКА ДРЖАВА БИ СНАЖНИЈЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ: Желе нови поредак у коме ц́е владати паритет и једнакост међу земљама

Москва и Алжир потписали су низ споразума из различитих области током Источног економског форума који се одржава у Владивостоку, саопштио је Салах Един Тиар, председник и оснивач невладине организације Алжирски омладински амбасадори.

Владимир Путин. (Фото: ria.ru)

Он је на маргинама форума за РТ рекао да Алжир настоји да развије трговину и пословне везе са Русијом, укључујуц́и и далекоисточни део државе. Према његовим речима, северноафричка нација такође жели да са Русијом развија стартапове, ИТ сектор и технолошке пројекте. Али то важи и за друге земље, каже он.

- Дошао сам у Владивосток да проширим нашу сарадњу не само са Русијом, него и са другим земљама које учествују на форуму - рекао је Тиар похваливши Источни економски форум као платформу која пружа велике могуц́ности за сарадњу међу државама.

Алжир спада међу прва три главна руска трговинска партнера у Африци. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је током посете Алжиру у мају да је трговинска размена између две земље прошле године достигла три милијарде долара. Према подацима руског министарства пољопривреде, привредна сарадња удвостручила се 2021.

У јулу је алжирски председник Абделмаџид Тебуне саопштио да је његова земља заинтересована да приступи БРИКС-у, организацији која за сада окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку.

На овогодишњем самиту БРИКС-а, одржаном у јуну, формат је проширен за тринаест земаља, укључујуц́и и Алжир. Председник Тебуне био је први говорник позивајуц́и на успостављање "новог економског поретка у коме ц́е владати паритет и једнакост међу земљама".

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА