Најновије

Како је амбасадорка Јелена Милић за 6 месеци зарадила 700.000, а није радила ништа?

Јелена Милић, која је званично још пре шест месеци именована за нову амбасадорку Србије у Хрватској, још није ступила на дужност. Судећи према званичним информацијама, Милић је тренутно запослена као амбасадорка у Министарству спољних послова и прима плату од око 115.000 динара.

Фото: mc.rs

Прошло је пола године откако је Јелена Милић указом председника Србије формално постављена на амбасадорску позицију у Хрватској. По досадашњој дипломатској пракси, она је већ увелико требало да оде у дипломатску мисију у Загреб.

Према подацима са сајта Министарства спољних послова, фотеља амбасадора у Хрватској и даље је упражњена. На сајту Агенције за спречавање корупције пише да је Милић амбасадорка у МСП-у и да је њена плата 115.475 динара.

Плате распоређених амбасадора далеко су веће, а у региону иду и изнад 4.000 евра. Примера ради, претходна српска амбасадорка у Хрватској Мира Николић зарађивала је месечно око 3.900 евра.

Зашто Милић и званично није села у фотељу амбасадора, није до краја познато. Она на позиве и поруке листа “Нова” није одговарала, а нисмо добили одговор ни из Министарства вањских послова Хрватске.

„Морала је да прође припреме“

У српском Министарству спољних послова незванично нам је речено да се Милић пакује и да би сваког дана могла да отпутује у Загреб.

Све се одужило, наводе, и због припрема за амбасадора које је морала да прође.

“Припреме могу да трају дуго. Све зависи где се иде. За одређену земљу прави се посебан план припрема. То може да траје неколико месеца, полаже се, односно брани рад, да се процени да ли је амбасадор спреман”, каже саговорник “Нове” из МСП.

Фотеље српских амбасадора упражњене су у бројним државама, па и она у Црној Гори. На папиру као дипломатски представник Србије у тој земљи и даље се води Владимир Божовић, који тај посао обавља из Београда.

Иако је још пре две године протеран из Црне Горе, Божовић је рекао да је и даље на тој функцији, али је обавља из Београда. И мада је проглашен за персону нон грата у суседној земљи, његова амабасадорска плата се није променила и износи око 4.400 евра.

Дуго се чекало, готово шест месеци, да српске власти изаберу новог амбасадора у Русији. На ту позицију именован је Момчило Бабић, професор Медицинског факултета, који је био познат по блискости породици Слободана Милошевића.

Са друге стране, фотеља амбасадора Србије у Кини била је упражњена око годину и по дана, иако је реч о земљи која је једна од најважнијих економских и политичких партнера Србије. На то место постављена је Маја Стефановић.

Немамо амбасадоре у 17 земаља

Према подацима са сајта Министарства спољних послова, Србија нема амбасадоре у 17 земаља, ако на тај списак не ставимо Хрватску, у коју ће отићи Јелена Милић, и Португал, где се спрема да оде Ана Илић.

Највише дипломатске представнике немамо у Словачкој, где је раније био Момчило Бабић, сада амбасадор у Русији, Уједињеним Арапским Емиратима, са којим срспке власти одржавају блиске односе, као ни у Бразилу и Аргентини.

Србија нове амбасадоре није послала ни Израел, Алжир, Гану, Етиопију, а упражњене су амбасадорске фотеље и у Катару, Казахстану, Кувајту и Либији. Исти случај је и са Мјанмаром, Тунисом, Малтом и Зимбабвеом.

Иако је на списку велики број земаља у којима немамо највише дипломатске представнике, ситуација је ипак боља, ако се узме за поређење прошла година. Тада Србија није имала амбасадоре у чак 24 земље.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је у јануару прошле године да ће током 2021. трећина упражњених амбасадорских места и генералних конзула бити попуњено.

“Током 2022. уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места“, изјавио је он и навео да се тај посао обавља поступно, јер “држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин”.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА