Најновије

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА НУКЛЕАРНИ НАПАД? Америчко министарство повукло први потез

Претња нуклеарним армагедоном, коју последњих месеци интензивно појачавају Путин и кремаљски јастребови, кристалише се у практичну политику владе САД.

Фото: Јутјуб

Наиме, америчка влада је недавно најавила куповину јода – у огромним количинама.

Јод се, заправо, користи у хитним случајевима за ублажавање симптома радијације у нуклеарном нападу.

Бајденова администрација веома озбиљно схвата Путинове претње, па је Министарство здравља објавило да ће потрошити и 290 милиона долара на посебан лек против радијације под називом "Нплате", који планира да дода у своје залихе за "нуклеарне ванредне ситуације".

"Нплате", такође познат као ромиплостим, користи се као третман за оне који су акутно изложени зрачењу.

Овај потез најјаче светске силе довољан је разлог за узбуну. У августу је генерални секретар УН Антонио Гутереш такође послао језиво упозорење да је свет за "једну погрешну процену" удаљен од општег нуклеарног уништења.

Званичници америчког Министарства здравља рекли су Ројтерсу да је куповина "Нплате-а" део текућих напора да се земља припреми за широк спектар претњи, укључујући могући нуклеарни напад.

- Први пут од кубанске ракетне кризе, суочавамо се са директном претњом употребе нуклеарног оружја, рекао је Бајден прошле недеље.

Све ово указује на чињеницу да је почела јасна кампања размене порука да се америчка јавност обавештава о потенцијалној опасности од нуклеарног напада, као и о томе шта да се ради у случају најгорег сценарија.

У септембру су у америчким возовима и станицама метроа почели да се појављују плакати који објашњавају шта да се ради у случају "радијационе опасности".

Грађани се упућују да се у случају напада склоне у подрум, да не излазе по обавештењу, већ да буду обавештени путем радија, ТВ-а, рачунара или мобилног уређаја.

- Веома оптимистично - написао је један корисник Твитера.

Ово су стандардна упутства, а недавно су овековечена када је управа за ванредне ситуације града Њујорка објавила јавно саопштење на исту тему. Према информацијама пронађеним на постерима у америчким подземним жељезницама, ову конкретну поруку објавило је Министарство за унутрашњу безбедност.

Док свету прети нуклеарни напад, практична политика Бајденове администрације није нарочито утешна. Аналитичари тврде да су Путинове претње део стратегије рата страха, чији је крајњи циљ да одврати Запад од помоћи Украјини.

Оно што руски распиривачи страха свакако разумеју је да не можете владати пепелом. Ако се нуклеарна актовка отвори, а одговорни побегну у бункере – у том тренутку новац ништа не значи, а то је свима јасно – чиста сила постаје једина важна моћ.

Руска војска наставља са муњевитим ударима по кључним непријатељским тачкама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА