Најновије

НЕБУЛОЗА ЗВАНИЧНОГ КИЈЕВА: Кнез Владимир хтео да уђе у ЕУ у X веку (ВИДЕО)

Кнез Владимир, који је крстио Кијевску Русију 988. године, желео је да се она придружи Европској унији, објавило је на Твитеру Министарство спољних послова Украјине.

Кнез Владимир (Илустрација: Твитер принтскрин)

„Украјина и Европа су увек били пријатељи. Кнез Владимир је 988. године преобратио Кијевску Русију у хришћанство и одлучио да треба да се придружимо ЕУ. Данас се залажемо за ову идеју и штитимо Европу од руске окрутности“, пише у саопштењу Министарства спољних послова Украјине.

У објави је и снимак украјинске странице United24, који, између осталог, говори о Јарославу Мудром, наводно званом „таст Европе“, његовој ћерки Ани, која је била удата за француског краља Хенрија I, и због тога су многи савремени монарси у сродству са самодршцима Кијевске Русије.

Кнез Владимие, из династије Рјуриковича, владао је Кијевском русијом у X веку, а Европска унија је основана десет векова касније, тако да он теоретски није могао да придружи своју земљу Европској унијо. Можда су аутори под називом ЕУ мислили на европски континент, на којем се Кијевска Русија свакако налазила, и савремена Украјине се на њему налази, тако да нема потребе придруживати се тој широј географској регији.

У јулу је украјински председник Владимир Зеленски изјавио да је та земља једини легитимни наследник Кијевске Русије.

О затварању српске амбасаде у Кијеву прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА