Најновије

ДАН Д ЗА БАЈДЕНА: Председник САД отвара складишта!

Амерички председник Џо Бајден објавиће данас план о пуштању последње транше нафте из стратешких резерви до краја године, сходно његовом програму хитних интервенција на тржишту, као и детаљну стратегију за попуну залиха када цене падну, најавио је један високи званичник администрације САД.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Циљ тог плана је да се обезбеди довољна понуда на тржишту како би се спречио скок цена нафте који наноси штету потрошачима и предузећима, и да истовремено увери америчке произвођаче нафте да ће влада ући на тржиште као купац ако цене превише падну, преноси Ројтерс.

Бајденови напори да искористи савезна овлашћења како би уравнотежио домаће тржиште енергената показују у којој су мери сукоб у Украјини и дивља инфлација променили ставове председника који је дошао на функцију обећавајући да ће сузбити нафтну индустрију и убрзати активности да САД постану земља без фосилних горива у будућности.

Интервенције државе на тржишту нафте такође показују жељу администрације да укроти инфлацију уочи избора на средини мандата у новембру, на којима се Бајденове демократе надају да ће сачувати контролу над Конгресом.

Бајден је почетком ове године саопштио да је одлучио да прода 180 милиона барела нафте из државних стратешких резерви како би се изборио с потенцијалном кризом снабдевања изазваном санкцијама према нафтом богатој Русији због њене инвазије на Украјину.

Иако је првобитни план био да се те продаје окончају у новембру, куповине су током лета биле спорије него што се очекивало, тако да је остало непродато око 15 милиона барела. Та количина ће бити понуђена за испоруку у децембру, рекао је високи званичник администрације, напомињући да би још нафте могло да буде понуђено ако буде потребно.

„Ако услови буду захтевали, бићемо спремни и за то“, рекао је тај званичник, чије име Ројтерс не открива.

Бајден ће такође изнети план за попуну резерви нафте за ванредне ситуације у наредним годинама, и то искључиво по цени у распону од 67 до 72 долара по барелу или нижој за америчку референтну WТИ нафту, додао је тај званичник.

Последњих недеља, нафтну индустрију брине да би администрација САД могла да предузме драстичан корак и забрани или ограничи извоз бензина или дизела како би се надокнадиле пресахле америчке залихе. Нафташи су апеловали на владу да склони ту опцију са стола, што званичници нису вољни да ураде.

„Све опције су на столу... све што би потенцијално могло да помогне да се обезбеди стабилно домаће снабдевање“, рекао је званичник, ког цитира британска агенција.

Где би Русија и САД могле да уђу у сукоб? Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА