Најновије

Владимир С. Костић се опростио од дужности председника САНУ

Академик Владимир С. Костић се данас на прослави Дана Српске академије науке и уметности опростио од дужности председника САНУ.

Владимир Костић (Фото: Јутјуб)

"Беседа или не, тек ово је моје последње регуларно обраћање члановима САНУ као председника ове куће. Након осам година, својом вољом и без икаквих притисака, налазим да би сваки мој покушај продужења вршења ове функције био наметљив, претеран и без трунке пристојности. Једноставно, време је за друге", изјавио је Костић.

Према његовим речима, потпуно је неизвесно да ли би га академици уопште поново узели у обзир за функцију председника.

"Да ли сам, ближећи се крају мандата, задовољан постигнутим? Наравно, не! Ипак, радио сам са сјајним особама и немојте сумњати у моју искреност када анализу ових осам година закључујем парафразом да су успеси искључиво њихови, док су грешке моје", рекао је између осталог Костић.

На свечаности поводом Дана САНУ, додељена је и награда “Медаља САНУ” из области уметности. Лауреат, академик Љубомир Симовић у свом обраћању говорио је о утицају развоја технологије на опстанак књиге, а како каже, читалачке публике је све мање.

"Књигу потискују нове технологије, што је добило такве размере да су футуролози дошли до закључка да ће књига потпуно ишчезнути", саопштио је Љубомир Симовић, академик.

Академик Симовић и као песник и као драмски писац успоставља стваралачку везу с Јованом Стеријом Поповићем, оснивачем Српске академије. Како се наводи у образложењу, он износи јасне оцене друштвене стварности и један је од најактивнијих чланова САНУ.

"Додељивање прве Медаље САНУ из области уметности, академику Љубомиру Симовићу служи на част Српској академији наука и уметности. Као признање једном несвакидашњем ствараоцу и изузетној личности чије је укупно дело и делање путоказ како и куда треба ходити, на ползу роду своме", изјавила је Јасмина Грковић Мејџор, председница комисије за доделу награде САНУ.

Свечаност је затворена нумером “Боже братимства” композитора Давора Јенка, у извођењу Хора Храма Светог Саве, на челу са диригентом Катарином Станковић.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА