Најновије

Предвиђање Блумберга: Русија може поново да постане главни снабдевач гасом за Европску унију

Русија има могућност да врати статус главног снабдевача гасом Европској унији, многи политичари већ заузимају мекшу позицију у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, преноси Блоомберг.

Гасовог. (Фото: Јутјуб)

„На индустријском састанку који је организовао Оксфордски институт за енергетске студије, мноштво руководилаца, политичара и консултаната је упитано да ли ће Европска унија поново учинити Русију главним снабдевачем гаса.

Анкета је показала поделу од 40% на 40%, а остали су били неодлучни“, напомиње америчка агенција у великом аналитичком материјалу о ситуацији на глобалном тржишту гаса.

Новинари Блоомберга признају да ће са великим степеном вероватноће европске државе и политичари једноставно бити принуђени да купују руско плаво гориво, упркос постојећим озбиљним политичким и другим разликама.

Таква ситуација ће природно ићи на руку Москви, која ће у таквом сценарију лако повратити лидерство на европском тржишту гаса и бориће се за високе позиције на глобалном тржишту трговине гасом.

Штавише, у овом случају, према аналитичарима агенције, политика санкција и други сродни фактори ће једноставно избледети и пасти у други план. У случају несташице гаса, земље ЕУ ће једноставно бити принуђене да купују гориво од Руске Федерације и учиниће све за ово.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА