Најновије

"РУСИЈА ИМА ПРЕДНОСТ" Бивши генерал НАТО-а предвиђа прекид ватре у Украјини

Ни Москва ни Кијев неће успети у својим војним циљевима, тврди бивши генерал НАТО-а

Руска војска. (Фото: ria.ru)

Високи официр немачке војске и бивши командант команде здружених савезничких снага Брунсум, генерал Ханс-Лотар Домрозе, предвидео је да ће сукоб Русије и Украјине запасти у ћорсокак и да ће нека врста примирја бити постигнута до лета.

„Очекујем застој почетком лета“, рекао је Домросе за новине немачке медијске групе Функе у недељу, наводећи да ће до тада обе стране осетити да наставак борби „више није од користи“.

Између фебруара и маја, вероватно ће обе стране схватити да су „заглавиле“, рекао је бивши генерал, додајући да ће ово бити тренутак за почетак преговора о прекиду ватре.

„Имаћемо примирје негде 2023. године“, предвидео је Домросе, упозоравајући да то неће значити тренутни трајни мир.

„Прекид ватре значи: престајемо да пуцамо“, рекао је он, али ће преговори „вероватно дуго трајати“. Што се тиче тренутног стања сукоба, Домросе је рекао да Русија има предност што има „више тенкова и више пројектила“, док је Кијев „апсолутно зависан“ од западних залиха оружја.

„Тешко ми је да замислим да Украјина у потпуности поврати (територије које држи Русија) – чак и ако Запад испоручује потребно тешко наоружање, посебно тенкове и артиљерију“, додао је он.

Од почетка руске војне кампање у Украјини прошлог фебруара, Немачка, заједно са низом других западних земаља, снабдева Украјину оружјем. Међутим, канцелар Олаф Шолц није био вољан да Кијеву обезбеди борбене тенкове Леопард 2, тврдећи да, пошто ниједна друга нација још није послала тако модерно оружје, Немачка не би требало да отвори "сезону".

Генерал је тврдио да, ако „озбиљно схватимо нашу одговорност, морамо да обезбедимо (Кијеву) тешко наоружање“ пре него што се његове залихе пресуши, јер би могло да прође више од месец дана од одлуке владе да тенкови Леопард 2 буду на терену у Украјини.

„У једном тренутку Украјина ће изгубити свој последњи тенк, тада ц́е јој требати залихе. И у неком тренутку ће доћи до прекида ватре, тада ће и Украјини бити потребна додатна подршка и оружје“, рекао је Домросе.

„Крајње је време да европске земље које имају тенкове Леопард сада формирају коалицију вољних и заједно испоручују на координисан начин. Москва је доследно тврдила да западне испоруке оружја Украјини служе само за продужење сукоба.

Такође је упозорено да се земље чланице НАТО-а све више укључују у непријатељства, што би потенцијално могло довести до свеопште војне конфронтације између блока и Русије.

Генерал је признао да је једини начин да се оконча сукоб путем договора прихватљивог за обе стране, сугеришући да би могуће решење могло бити да Зеленски одустане од захтева Кијева да одмах интегрише Крим у Украјину и уместо тога пристане на „прелазни период“ 50 година.

Међутим, Кремљ је раније назвао такве предлоге неуобичајеним, инсистирајући да Украјина, ако жели мир, треба да узме у обзир „нове реалности“, мислећи на четири бивша украјинска региона који су гласали за придруживање Русији прошле јесени, након што је Крим учинио исто 2014. након државног удара у Кијеву.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА