Најновије

АМЕРИЧКИ КОШМАР СЕ ОБИСТИЊУЈЕ! Руси праве моћно оружје

Русија развија потпуно нови стелт бомбардер кодног назива ПАК ДА

Фото: Јутјуб

Руски пројекат стварања стелт бомбардера, у случају сукоба са Сједињеним Државама, биће од интереса за Кину, пишу западни медији.

Русија намерава да значајно повећа производњу стратешких бомбардера Ту-160М, изјавио је шеф корпорације "Ростех", Сергеј Чемезов.
Према његовим речима, модернизовани авиони су по својим карактеристикама супериорнији од својих претходника – Ту-160.

Ту-160М је добио нову авионику, моторе НК-32-02 и друге системе. Први Ту-160М састављен од нуле дебитовао је у јануару 2022. Према речима аутора, ове летелице се сматрају најспремнијим стратешким бомбардерима на свету.

"Најзначајнија побољшања су укључивала интеграцију потпуно нове авионике, мотора НК-32-02 и низа нових оружја, међу којима је најистакнутија крстарећа ракета Кс-101/102, које избегавају радар. За овај авион се тренутно развија велики број хиперсоничних оружја."

Истовремено, Русија развија потпуно нови стелт бомбардер кодног назива ПАК ДА. Очекује се, да ће машина постати главни конкурент америчким бомбардерима Б-21 и кинеским бомбардерима Х-20, који ће ући у употребу пре 2030-те.

Детаљи о руском пројекту се чувају у најстрожој тајности, а карактеристике будућег авиона интересују многе земље. У међувремену, аналитичари наглашавају, да је за стварање машине потребно много времена и труда, па је Москва одлучила да прошири своју флоту Ту-160М.
Истовремено, пројекат ПАК ДА напредује, и вероватно ће се Кина заинтересовати за ову летелицу, и чак помоћи Русији да убрза њено стварање.

Било је сугестија да се ПАК ДА може у великој мери ослонити на подршку, трансфер технологије и компоненте из Кине, користећи своје искуство и улагања у програм Х-20. С обзиром на то, да се оба бомбардера развијају, првенствено имајући на уму сукоб са Сједињеним Државама, Пекинг би могао пристати да подржи развој Русије.

Ко држи цео свет у шаци, сазнајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА