Најновије

Шериф Блубери: Ремек-дело европског стрипа!

Представљамо стрип о једном од најпознатијих јунака Дивљег запада.

Фото: Чаробна књига

Шериф Блубери у интегралном издању објављује српска Чаробна књига у луксузном тврдокориченом издању на 145 колорисаних страна.

Маестрална насловна страна најбоље наговештава раскошан цртачки опус уметника девете уметности из белгијско – француске стрипске школе. 

Шериф Блубери је издат у оквиру добро познате библиотеке Оловка, туш и перо, едиције Стари континент, као 17. албум/интеграл уметника Жана Жироа Мебијуса и његовог «наследника» Ванса, са којим се срећемо по први пут у овој едицији. 

Ово интегрално издање је сачињено од три албума који чине једну целину, први носи назив „По налогу Вашингтона»“, други „Мисија Шерман“ и трећи је „Крвава граница»“.

Временски је прича постављена у новембар 1868. године, локација је америчко – мексичка граница, Форт Навахо, рано раздобље Блуберијеве каријере. Како у опису издавача и стоји: Након херојске битке у Црним брдима против Сијукса, пре него што га је генерал Жута Глава послао да трули у малом пограничном граду Паломиту, Блубери се враћа својој служби у гарнизону легендарног Форт Наваха. 

Издавач даје и краћи опис саме радње коју, уколико и прочитате, неће утицати на неизвесност коју прича носи и оно што се између корица налази:

- Аризона, зима 1868. године. По налогу генерала Шермана, Блубери одлази у градић Хевен да преузме место шерифа. Задатак му је да растури разуђену мрежу кријумчара оружја, али пошто стигне тамо, открива да тај посао неће бити лак јер су у мутне работе укључени многи, од Индијанаца до корумпираних представника власти... 

Први албум нас одмах упућује на ситуацију на граници Америке и Мексика, побуњену групу Индијанаца и способности нашег јунака које се не огледају само у руковању колтом. Читалац је гурнут одмах у причу, али остаје без даха начином на који је визуелно представљена та прича. Новембар месец и снегом покривена Аризона, то је невероватан и неуобичајен призор за један вестерн. Сама замисао да је пустињски пејзаш под снегом и мразем, бео, а не браон и врео, одмах побуђује пажњу, а начин како је то уметнички приказано је нешто што овом интегралу даје посебност. Томе доприноси и ненаметљиви колор који само употпуњује генерални сјајан утисак. 

Не само графички, ова књига и сценаристички има тежину» те од наизглед класичне и много пута испричане каубојштине, развија радњу у неочекивани и прилично добар крајњи обрт, којим нам овај интеграл остаје укорењен у сећању. Прича, али цртеж пре свега, стављају овај интеграл у ниво класика и обавезног штива за љубитеље вестерна, континенталног стрипа и француско – белгијске школе. 

Мора да се дода и опис издавача који указује да је Шериф Блубери настао после смрти славног писца Жан-Мишела Шарлијеа, да је задатак писања сценарија преузео сам Жан Жиро, док је четкицу и туш препустио својим колегама Вилијаму Вансу (прва два албума) и Мишелу Ружу (последњи део), понудивши нам опаки и бескомпромисни вестерн какав се одувек везивао за лик чувеног Мајка Стива Донована.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА