Најновије

МАКЕДОНИЈА ЈЕ ЗЕМЉА ЧЕТНИКА: Сви су се презивали на ић; Истина о Вери Пешич (ВИДЕО)

Македонија је била земља четника. Тамо су деда, унук, син, генерације су биле у четницима. Тамо је настала и химна „Спремте се, спремте четници“, после једне победе над бугарским комитама у селу Дреново, у центру Македоније, рекао је Милослав Самарџић, уредник канала Погледи, гостујући у емисији Академија на каналу Прави одговор, а поводом иницијативе Љубча Георгијевског, бившег премијера Македоније, и оснивача ВМРО-ДПМНЕ, да се у Северној Македонији рехабилитује Вардарски четнички корпус.

Мирослав Самарџић (Фото: ХелмКаст)

- Када је избио Други светски рат, одмах је основано десетине четничких одреда, јер је држава пропала, државна адинистрација, државна војска, државна полиција, окупатор је дошао, и требало је неко да штити народ од албанских терориста и бугарских окупатора. И одмах су широм Македоније основани четнички одреди – казао је Самарџић.

Он је рекао да је слику о македонским четницима употпунио тек када је ступио у контакт са бугарским истраживачима и документацијом која постоји у Бугарској.

- И ја сам дуго сматрао да је постојао само један корпус, а то је Први Вардарски четнички корпус, међутим, преко Бугара сам сазнао да је постојао и Други, који је у ствари бројнији, као и Горњополошки, дакле три четничка корпуса – открива уредник канала и продукцијске куће „Погледи“.

Самарџић је изнео податак да поседује списак целих формација тих корпуса и како истиче, сва или скоро сва презимена завршавају на „ић“.

Он је потврдио да су многи четници, крајем рата прешли у партизане, са циљем да се инфилтрирају, верујући да ће комунистичка превласт кратко трајати. Они су, према његовим речима били и у власти, кријући тајну да су скоро све време рата били у четницима, чак и од својих породица, тако да ни њихова деца нису знала за то.

Самарџић је открио и праву истину о Вери Пешић, „српској Мата хари“, о којој се снимају романтизовани филмови и серије у Србији, рекавши да је она била немачки шпијун и да је разоткрила велики број четничких илегалаца које су Немци потом стрељали. Такође је казао да је Вера Пешић у сродству са политичарком Весном Пешић.

Детаљније о судбини Вере Пешић и о четницима у Македонији можете погледати у емисији Академија.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА