Најновије

"Ако се НАТО повуче са Косова, односно КФОР, ми ћемо да уђемо!"

Лондон захтева повлачење НАТО снага с Косова, чиме би препустили на милост и немилост Србе албанским војним и полицијским снагама. Саговорници Српског телеграфа, међу којима је шеф дипломатије Ивица Дачић, као и војни и политички стручњаци, сагласни су да би повлачење Кфора отворио лов на Србе.

Мирослав Лазански (Фото: Јутјуб)

Наиме, у тексту који је објавио Гардијан, а који слови за лист близак британској влади, објављена је анализа у којој се закључује да је "време за крај мисије НАТО".

- Алијанса је већ 20 година на Косову и нема више шта да ради - један је од закључака текста у којем се, између осталог, указује и на оно што дипломатска представница Приштине у САД Вљора Читаку заједно са западним менторима упорно покушава да представи свету, а то је: Косово је независна држава, има своје безбедносне снаге којима може да контролише мир на целој територији.

Цитрајући неименованог званичника једне западне земље који је близак влади у Лондону, Гардијан је објавио изјаву која гласи:

- У Србији броје војнике. Ово је земља од 1,8 милиона умерених муслимана. После Авганистана и Ирака потребни су нам резултати. То би за нас могло бити права стратешка победа.

Дачић: Задатак Кфора је да штити грађане без обзира да ли су Срби или Албанци, да спречи нападе на север Косова

Да Србима прети опасност, уколико Кфор напусти покрајину, свим чланицама Савета безбедности, указао је Ивица Дачић на седници одржаној почетком недеље наводећи да се спремају оружани напади, подметање експлозива и напад на "Трепчу".

- Могуће је подметање разних експлозивних направа широм севера Косова и Метохије. Постоје таква сазнања и ми смо то поделили за западним партнерима и они све то знају. То је велики изазов и зато сам упозорио Кфор јер им је задатак да штите све грађане без обзира да ли су Срби или Албанци, да спречи напад на север Косова - упозорио је Дачић.

Војни коментатор Мирослав Лазански за Српски телеграф каже да у случају повлачења Кфора постоји само једно решење:

- Па ништа. Ево, нек се НАТО повуче са Косова, односно Кфор, па ћемо ми да уђемо...

Лазански: Ако се НАТО повуче са Косова, односно Кфор, ми ћемо да уђемо

Како Лазански наводи, наш интерес је да Кфор остане јер је он доле надлежан да колико-толико чува српски народ.

- А да ли он то у пракси увек ради, то је сад ствар за дискусију, али је нека врста сигурности, гаранције... А друго, не може Кфор да се повуче без одлуке Савета безбедности УН, тако да Гардијан може да пише шта хоће и може да објављује списак лепих жеља Енглеза. Кфор без консензуса у Савету безбедности УН не може да оде са Космета - подвлачи Лазански.

У изјави за наш лист, председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун подсећа да Ахтисаријев план, који није усвојен, али по коме је једнострано проглашена независност Косова, предвиђа да се све међународне снаге после неког времена повуку са Космета.

- Већ дуже присуствујемо покушају да се УН скроз избаци са Космета. Прво, смањивањем цивилне мисије Унмика која сад малтене само надгледа и, наравно, с времена на време се чује да Кфор, војна мисија УН, треба да напусти КиМ, чиме би цео косметски проблем био изван УН. Значи, кад већ не могу да уведу Косово у УН, онда желе потпуно да избаце УН са Косова. Нама то никако не би одговарало јер је Кфор једина реална сила која може да заштити српски народ на Космету и спречи нови некакав масовни погром - објашњава Дрецун.

Дрецун: Кфор је једина реална сила која може да заштити српски народ

Професор међународних односа Срђан Перишић за Српски телеграф оцењује да Британцима и Американцима не одговара никакво присуство УН на КиМ, дакле, ни цивилна мисија Унмика, ни Кфор, ништа што има везе са УН.

- Тај Кфор, под мандатом УН, у суштини није одрадио своју улогу, а то је да заштити Србе на КиМ у марту 2004. и тад је показао своје право лице, а то је да, иако је под УН, он је ипак под контролом Велике Британије и САД, тј. НАТО. Нажалост, Кфор не штити Србе зато што је под контролом НАТО, али нама би и даље одговарало да он постоји доле зато што му мандат даје УН и он мора у одређеном моменту да заштити Србе - закључује Перишић.

Српски рекеташи погађају све циљеве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА