Најновије

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ СВЕЦА, РУСКОГ КНЕЗА! Госте дочекујемо другачије него иначе, а ако имате неког болесног у кући...

Поред слава које у Србији обележава велики број породица као што су Свети Никола или Свети Јован, постоје и светитељи које као заштитнике прославља тек неколико десетина домова у нашој земљи. Један од њих је и Свети Александар Невски

Руска црква (Фото: Pixabay)

Александар Невски је био велики руски кнез и светац Руске православне цркве који је 2008. године проглашен за највећу личност руске историје. Иако је реч о руском свецу, Александар Невски је постао симбол борбе за очување православља, па га као свеца поштују у свим православним народима словенског порекла.

То је случај и са Србијом, иако га као крсну славу у нашој земљи прославља тек неколико десетина породица, нарочито у околини Крагујевца. Наиме, постоји предање да Александра Невског у Србији слави становништво исељено са севера Црне Горе.

Они су по доласку у нову домовину са собом понели сећање на добре односе са Русима, па су овог свеца прихватили за нову крсну славу. Празник Светог Александра Невског се још зове и Лесендрован, а обичај је да данас они који имају госте обавезно своје пријатеље још на кућном прагу понуде ракијом.

Ако гости долазе у кућу у којој је данас крсна слава, треба да подигну чашу и наздраве: "Ко славу слави и подиже, њега слава и људи пазили, славио за многа лета и година, све боље, пуније и задовољније!"

Како је Невски добио надимак

На данашњи дан се одиграо пренос моштију кнеза Александра по наређењу цара Петра Великог из града Владимира у Петроград, 1724. године. Кнез Александар је био велики борац за очување хришћанства, а живео је у време напада монголских хорди, Швеђана и Немаца на Русију. Истакао се као велики војсковођа и заштитник, а након што је 1240. године на реци Неви победио шведску војску, добио је надимак "Невски".

Пред смрт се замонашио и узео име Алексеј. Преминуо је 1263. године, а за свеца је проглашен половином 16. века. Главни празник му је 6. децембра и тада га се сећа скоро цела Русија. Краљ Александар Карађорђевић сматрао је Светог Александра својим заштитником, па му је у Београду, на Дорћолу подигнута црква тридесетих година прошлог века.

Руска црква канонизовала је Александра Невског због његових хришћанских врлина, а током времена стварале су се и приче о чудима везаним за његов лик.

Једна од таквих прича је да се у цркви где је почивало тело свеца, једне ноћи свеће су се наводно упалиле саме од себе, а два старца изашла су из олтара и пришла његовом гробу, говорећи: "Александре, устани и спаси праунука Димитрија, кога нападају туђинци".

Према причи, Александар је устао из гроба и кренуо с њима, а све то је наводно видео човек који брине о цркви и о томе известио црквене власти. Свештеници су мошти Александра Невског поставили у кивот и том приликом су болесници, прилазећи им с вером, добили исцељење.

Зато се верује да свако ко има неког болесног или "слабог" у породици, мора сутра ујутру отићи у цркву, упалити свећу и помолити се овом чудотворцу, а да ће он свакоме ко му се искреном молитвом обрати, помоћи.

Шта се десило на гробу патријарха Павла, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА