Најновије

Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије

Више професора, међу којима и неколико академика, објавили су проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије у коме су поручили да иницијатива о статусу две Немачке долази у тренутку када западни званичници говоре да се процес мора брзо завршити и да је време да се подигне глас и пошаље порука да се на то не пристаје, преноси Стандард.

Грачаница (Фото: Јутјуб)

"Поштовани грађани, родољуби, сви којима је стало до наше земље и нашег народа, велике силе, које су подстакле албанску побуну на Косову и Метохији, затим извршиле оружану агресију на СР Југославију, потом координисале сецесију и које упорно и непрестано раде на томе да натерају Србију да се сама одрекне својих светиња, територија, грађана и природних богатстава, поново су у офанзиви користећи нову кризу у међународним односима и неред који иза ње остаје", наводи се у прогласу који су потписали академици Данило Баста, Матија Бећковић и Часлав Оцић и многи други. 

Они су навели да нова - стара иницијатива о статусу две Немачке уз прихватање обавезе да се кроз десет година учини међусобно признање, долази у истом тренутку када званичници западних држава јавно говоре о томе да процес траје предуго и да се мора брзо завршити.

"Време је да подигнемо глас, да се сложно окупимо и пошаљемо јасну поруку како на то не пристајемо. Позивамо све интелектуалце, јавне личности, организације, покрете и политичке странке да се окупимо и станемо иза прогласа којим ћемо странцима и српским колебљивцима објавити јасан став Србије и српског народа. Не прихватамо никаква разграничења, поделе, прелазна решења и сличне непристојне понуде. Поручујемо да нико нема мандат да потписује и предаје ни педаљ Косова и Метохије које је по међународном праву јасно и неприкосновено деоСрбије, нити да размењује 'наше за наше'", навели су у прогласу.

Потписници прогласа су нагласили да су се окупили да јасно подсете како је једино трајно решење иза кога стоје поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 (1999), Косовског завета и права свих, без обзира на нацију и веру да у Србији живе у миру и слози

"На основу тога тражимо и боримо се за пуну реинтеграцију Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, када за то буду створени услови и када то буду међународне околности дозвољавале. До тада, све мере, одлуке, инцијативе и активности које се спроводе, морају бити усмерене ка испуњењу тог циља", наводи се у прогласу који су, између осталих, потписали и Драгомир Анђелковић, Слободан Антонић, Миша Ђурковић, Милош Ковић, Синиша Љепојевић, Слободан Самарџић и Срђа Трифковић.

Ко обећава Куртију наоружање, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА