Најновије

МОГУЋЕ ВЕЋ ЗА НЕКОЛИКО ДАНА: Из Пентагона стиже "нови пакет" за Кијев

Амерички Пентагон формирао је нови велики пакет помоћи Украјини, који је већ „спреман за слање“, пише Вашингтон пост, позивајући се на америчке званичнике.
Пентагон

Пентагон

Пошиљка оружја биће послата у Кијев ако Конгрес и администрација одобре додатна средства, пише ВП.

Дан раније је у Представничком дому прошао процедурално гласање о предлогу закона о пружању помоћи Украјини у вредности од 60,8 милијарди долара, као и о одвојеним пројектима подршке Израелу и Тајвану и пооштравању санкција Русији, Кини и Ирану.

20. априла одржаће се гласање о пројектима у Представничком дому, ако буду одобрени, документи ће ићи на разматрање Сенату, а потом и председнику Џоу Бајдену на потпис.

Према изворима публикације, након одобрења, „требаће мање од недељу дана“ да део оружја из новог пакета стигне у Украјину.

О томе пише и Политико, који напомиње да се америчко оружје складишти у складиштима широм Европе и да може да стигне до Украјине „за неколико дана“.

Још није познато колика ће бити нова серија помоћи. Како пише ВП, скоро сигурно ће укључивати артиљеријске гранате од 155 мм, а Пентагон може Украјини да обезбеди и системе противваздушне одбране и муницију. Формирање пакета почело је много пре предстојећег гласања о помоћи Кијеву.

Политико напомиње да ће ово, ако буде одобрено, бити други пакет помоћи Кијеву од децембра. Прва транша за 2024. од 300 милиона долара објављена је у марту. Потешкоће у пружању подршке изазвале су несугласице у Конгресу око релевантног закона о њему од јесени 2023. године.

Портпарол Пентагона, генерал-мајор Патрик Рајдер, одбио је да коментарише.

Сједињене Државе су пружиле скоро 45 милијарди долара војне помоћи Украјини од 2022. Последњих месеци, америчка војска је саопштила да се украјинске оружане снаге суочавају са тешким условима на бојном пољу због кашњења у снабдевању. Бајден је говорио и о „мрачним“ последицама повлачења подршке.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је 18. априла да „руска војска осећа своју снагу у готово свему што је везано за оружану компоненту“ и да због своје предности у артиљерији, опреми и способности деловања у ваздушном простору, украјинске трупе „притишћу“ нас на фронта и постепено напредују.

Прочитајте ОВДЕ шта је најавио Шојгу

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА