Најновије

ВУЧИЋ "ПОЈАСНИО" ИЗЈАВУ О СЛОВЕНЦИМА: Одвратни су ми словеначки политичари, а не Словенци!

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима држава чланица из Азијско-пацифичке групе у седишту Уједињених нација у Њујорку, а у обраћању медијима се дотакао и изјаве о словеначким политичарима и њиховом понашању на седници СБ УН посвећеној шестомесечном извештају о Космету.
Вучић у Њујорку

Вучић у Њујорку

Вучић каже да није желео да увреди народ Словеније и да о њима мисли све најбоље, али да њиховим политичарима нема намеру да се извињава јер, како је рекао, воде одвратну политику.

"Ја сам рекао да су Словенци били одвратни, мислећи на седницу Савета безбедности. То је била тема и свакоме је било јасно да се односи на појединца и односи се на њихову политику. Свакако да то није речник који би требало користити, али сам људски рекао шта мислим о њиховој политици", рекао је Вучић у обраћању новинарима. 

Додао је да о Словенцима као народу мисли све најбоље и да има много пријатеља и родбине у Словенији.

"Ако сам било кога увредио, желим да се извиним целокупној јавности Словеније и да истовремено кажем да нећу да се извињавам словеначким политичарима, јер воде одвратну политику према Србији и српском народу", рекао је Вучић.

Додао је да је његова изјава извучена из контекста и таква оцењена као нешто "страшно", али да нарушавање територијалног интегритета Србије није оцењено као "страшно".

"Није страшно што спонзоришу резолуцију о Сребреници против нашег народа, а да нас претходно ни не консултују, не обавесте, не питају. Kористим прилику и да позовем (премијера Словеније) Роберта Голоба и председницу (Словеније Наташу) Пирц Мусар у Београд и Србију. Свакако је потребно још један пут да се извиним, да укажем на то да свакако нисам мислио на Словенце, али да им у лице кажем шта мислим све о њиховој лошој политици према Србији и српском народу", закључио је Вучић.

Вучић: Нисам оптимистичан, али настављамо борбу

Вучић је изјавио у Њујорку да је током данашњих разговора са земљама азијско-пацифичког региона објаснио све разлоге због чега је Србија против усвајања резолуције о Сребреници и да су многе земље то разумеле и говориле да би требало да се усагласе ставови, али да одлагање не зависи од нас.

"Наставићемо борбу, има резултата али је тешко, мали смо за најмоћније силе, али истину не можете да победите силом и за нас то значи", рекао је Вучић.

Додао је да није оптимистичан по питању тога да ће успети да спречи изгласавање Резолуције о Сребреници, али да га то неће спречити да настави да се бори.

"Знао сам то од почетка, да је то готово немогућа мисија, али то не значи да смете да се не борите. Оно што ви чувате и браните и оно на шта сте се заклели свом народу и грађанима, то је светиња и за нас најважније, а не страх пред силом и снагом оних који су много већи и јачи он нас", рекао је Вучић у изјави новинарима у Њујорку где је присуствовао седници Савета безбедности УН о Косову.

Нагласио је да су са свима разговарали и објаснили ситуацију.

"Ја морам да вам кажем да у свим групама постоји огромна резервисаност према поступку и многи наши пријатељи из исламских земаља, чак и када гласају за, није им драго, јер им је јасно да повређују пријатеља", рекао је Вучић и додао и да су и по том питању много тога урадили и подигли углед Србије.

"Видимо да је на мале земље притисак уочљивији и снажнији. Ми сми мали и није лако да се томе супротставимо. Велики смо посао урадили у УН. Имали смо састанак са представником Бразила, сада са Гутересом, са специјалним саветником УН за питање геноцида, са још пет, шест европских земаља које бар можемо да питамо да не буду против нас", рекао је Вучић новинарима.

Прочитајте ОВДЕ шта Дачић каже о политици Словеније

Извор: Правда.рс / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА