Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПОВУКЛИ АБРАМСЕ СА УКРАЈИНСКОГ ФРОНТА! Разлог бруталан!

Украјина је престала да користи тенкове "абрамс" пребачене из Сједињених Држава због активности руских дронова, што их је учинило превише рањивим на бојном пољу, пише АП, позивајући се на двојицу америчких војних званичника.

"Тенкови су сада повучени са линије фронта, а Сједињене Државе ће радити са Украјинцима на промени тактике, рекли су потпредседник здруженог генералштаба адмирал Кристофер Грејди и портпарол министарства одбране", наводи АП.
САД су пристале да пошаљу 31 Абрамс у Украјину у јануару 2023. након агресивне вишемесечне кампање Кијева, тврдећи да су тенкови, који коштају око 10 милиона долара по комаду, од виталног значаја за његову способност да пробије руске линије.

Међутим, бојно поље се од тада значајно променило, посебно свеприсутном употребом руских осматрачких дронова и дронова ловаца-убица. То оружје је отежало Украјини да заштити тенкове када их руски дронови или гранате брзо открију и лове. Пет од 31 тенка је већ изгубљено у руским нападима.

Поред тога, руски ловци су уништили десетине немачких тенкова "леопард", неколико британских "челенџера" и француских АМКС-10РЦ на точковима.
За сада су тенкови померени са линија фронта, а САД ће радити са Украјинцима на ресетовању тактике, рекли су заменик председника Здруженог генералштаба адмирал Кристофер Грејди и трећи званичник одбране који је потврдио тај потез под условом да остане анониман, додаје АП.

Ресетовање

- Радићемо са нашим украјинским партнерима и другим партнерима на терену, како бисмо им помогли да размисле како би то могли да искористе, у таквом промењеном окружењу сада, где се све види одмах - рекао је Грејди.

Вести о склањању тенкова стижу у тренутку када САД обележавају двогодишњицу Украјинске одбрамбене контакт групе, коалиције од око 50 земаља која се састаје месечно како би проценила потребе украјинског бојног поља и утврдила где да се пронађе муниција, оружје.

Недавни пакети помоћи, укључујући пакет војне помоћи од милијарду долара који је у среду потписао председник Џо Бајден, такође одражавају шире ресетовање украјинских снага у борби која се развија.

Пакет вредан милијарду долара помоћи ће управо борбу против беспилотних летелица, укључујуц́и метке посебно модификоване за борбу против система беспилотних летелица, као и додатну противваздушна одбрану и муницију. Ту су и "хамвији", "бредлији" пешадијска борбена возила и возила отпорна на мине.

ШОЈГУ ПРЕД СМЕНОМ? Шта ће се дешавати у наредном времеснком периоду 

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА