Најновије

САНУ о рушењу Генералштаба и Сајма: Ненадокнадив губитак културолошког идентитета Београда

Најављено рушење и радикалне промене намене комплекса Београдског сајма и комплекса Генералштаба и Министарства одбране значиће и ненадокнадив губитак изразито вредног и значајног дела културолошког идентитета Београда, наводи се у саопштењу Српске академије наука и уметности.

Будући да се САНУ, у складу са својим основним начелима, залаже и за очување културног идентитета у свим сферама науке и уметности, а ту спада и идентитет градова, Академија истиче да културолошки идентитет Београда чине и комплекс Генералштаба и Министарства одбране, као и комплекс Београдског сајма са свим постојећим објектима у оквиру тих комплекса.

Аутори тих објеката и комплекса били су и чланови Српске академије наука и уметности: архитекта Никола Добровић – Генералштаб и Министарство одбране, те архитекта Милорад Пантовић, инжењер Брако Жежељ и инжењер Милан Крстић – Београдски сајам, и та остварења представљају и њихове легате за будуће генерације.

"О уметничкој и културолошкој вредности и значају тих целина најбоље говори податак да су појединачно или у целини били или јесу у режиму заштите као споменици културе", подсећа се у саопштењу, те додаје да њихово рушење и промена намене значило ненадокнадив губитак културолошког идентитета Београда.

Српска академија наука и уметности, као највиша научна и културна установа у Републици Србији, а у пуном сагласју са ставовима стручне јавности јасно изреченим на Форуму одржаном 23. априла 2024. године, апелује, предлаже и сматра неопходним:

• Доношење нове одлуке, која садржи и материјално одговара првобитном решењу Владе Републике Србије (бр. 633-5959/2008 од 15.1.2009. године) о проглашењу комплекса Београдског сајма за споменик културе, а која би утврдила мере заштите за хале 1, 2, и 3 са комплетним приступним ансамблом, као и за читав простор Београдског сајма.

• Да се за цео комплекс Београдског сајма изради и усвоји урбанистички План детаљне регулације и да се на основу елемента Плана детаљне регулације распише међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову, уређење и унапређено решење комплекса и простора Београдског сајма.

• Да се комплекс Генералштаба и Министарства одбране категорише у статус културног добра од изузетног значаја за Републику Србију.

• Да се, на основу утврђених мера заштите, распише међународни архитектонско-урбанистички конкурс за обнову, уређење и унапређено решење целокупног комплекса и простора Генералштаба и Министарства одбране.

Српска академија наука и уметности сматра да брига о овом комплексу није само питање архитектуре него и питање самопоштовања, етичких принципа и норми – коначно односа према сопственој историји, јер је то тачка посебног сећања.

Због свега напред реченог нужно је да тај простор буде достојно обележен с посебном бригом, сећањем и пијететом, закључује се у саопштењу САНУ.

Леонид Савин: Шта је Путин поручио Западу

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА