Најновије

НАТО ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ СРБИЈИ: ”Посматрамо вас”

Србија је део европских интеграција, али има добре везе и са Русијом, што НАТО сматра занимљивим и посматра са великом пажњом.

Фото: public

То је изјавио неименовани НАТО званичник на самиту Алијансе у Мадриду , указавши да НАТО поштује војну неутралност Србије.

Једина земља Западног Балкана, која је са посебном пажњом на самиту истакнута је Босна и Херцеговина.

Наиме, шефови држава и влада НАТО савеза дали су "зелено светло" Алијанси да Босну и Херцеговину прогласи државом од стратешког значаја за овај блок.

У том смислу, донета је одлука о додељивању пакета додатне подршке у изградњи одбрамбених капацитета. Појачани ангажман НАТО-а представља практичну и политичку подршку уведену због могућег, како је речено, потпадања под утицај Русије, уз напомену да је "боља превенција него лек". Медју тим активностима је и јачање борбе против дезинформација и "малигног руског утицаја". Како је неименовани високи званичник НАТО рекао, на самиту у Мадриду, разматра се уводјење политичког саветника за везу при НАТО штабу у Сарајеву који за сада има само војне капацитете.

Такође, предвиђено је и повећање броја особља у НАТО штабу у Сарајеву, чиме би се ојачали капацитети у смислу јачања сарадње. Како одлука НАТО представља само стварање оквира сарадње, неименовани званичник је изјавио да ће се до краја године са саговорницима у БиХ радити на развоју тог пакета.

НАТО званичник је изјавио и да је ипак коначана одлука на БиХ да ли даље жели да иде евроатлантским путем, те да је БиХ за НАТО земља која је аспирант за чланство. "Не намећемо ништа било коме и све је на добровољној основи. НАТО подржава евроатлантски пут БиХ и без предрасуда се држимо принципа да је право сваке земље да изабере свој пут без икаквог утицаја", додао је високи званичник Алијансе.

Државе чланице НАТО, у јуче усвојеном документу "НАТО 2022 Стратешки концепт", који дефинише Русију као директну безбедносну опасност за Алијансу, на два места помињу Западни Балкан и државе региона. Од земаља региона, једино је директно поменута Босна и Херцеговина. "Наставићемо да развијамо наша партнерства са Босном и Херцеговином, Грузијом и Украјином да унапреде наш заједнички интерес у евроатлантским односима - мир, стабилност и безбедност".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА