Најновије

АМЕРИЧКА АМБАСОДАРКА У ТИРАНИ: И Американци и Албанци издржали јарам угњетавања и изборили слободу

Америчка амбасадорка у Тирани Јури Ким је на церемонији обележавања Дана независности САД и 100 година пријатељства између САД и Албаније поручила да су и Американци и Албанци издржали јарам угњетавања и изборили слободу.

Фото: Јутјуб

"Сједињене Државе и Албанија деле многе ствари, али једна од ствари које делимо је нада. Нада у нашу борбу за независност и суверенитет, и нашу немилосрдну тежњу да изградимо демократију. И Американци и Албанци су издржали јарам угњетавања – као колонијални или империјални поданици, а Албанци као жртве диктатуре. И једни и други смо тражили и изборили слободу", рекла је Ким, објављено је на сајту америчке амбасаде у Тирани.

Према њеним речима, Американци нису поданици монарха или диктатора, не чекају команде и нису пасивни посматрачи догађаја. Амерички народ, како је рекла, је од првих тренутака као нација инсистирао да преузима одговорност за себе и захтева одговорност од лидера које бира.

"Демократија није дар који се даје из великодушности или прима са понизношћу. То је жива награда коју смо „Ми људи“ освојили у тој тешко вођеној борби за независност – било у Сједињеним Државама 1776. или у Албанији 1912. А „Ми, људи“, и Американци и Албанци, и даље испуњавамо дужност да негујемо, штитимо, бранимо и јачамо нашу демократију не само за себе већ и за оне који долазе после нас", рекла је Ким. 

Амбасадорка САД је навела да су се и Американци и Албанци жестоко борили за демократију. 

"Док размишљамо о 100. годишњици америчко-албанских односа и 30. годишњици краја комунизма, подсетимо једни друге на свечану улогу и одговорност коју сви ми овде морамо да негујемо, штитимо, бранимо, јачамо, делимо демократију – демократију за коју су се сви наши људи – Американци и Албанци – тако жестоко борили. Надам се да ћемо наставити да охрабрујемо једни друге да живимо нашу историју, да обликујемо своју историју активним гласом – у Сједињеним Државама и Албанији", навела је Ким.

О томе како власти Хамбурга планирају ограничења топле воде за домаћинства прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА