Најновије

Курти: Вучићу нећу дати дозволу да уђе на Косово

Tакозвани премијер привремених приштинских институција Косова Аљбин Курти изјавио је за ТВ Кљан да влада ради на новим признањима, те да је по том питању недавно упутио писмо једној држави, не желећи да открива којој, јер, како каже, "Србија има мрежу амбасада и спољну службу која је моћнија од косовске".

Говорећи о признању "Косова" од стране пет земаља ЕУ које то нису учиниле, Курти је рекао да по том питању много помажу савезници "Косова".

Додао је да до сада није писао тим земљама са захтевом да признају независност.

"Посредници и савезничке земље нам много помажу и верујем да је боље да идемо овим индиректним путем у смислу напредовања ка добијању признања 'петорке'. То једноставно није у нашим рукама и не верујем да би помогло да им после овог споразума одмах пишемо. На то се позивамо на сваком састанку који организујемо. Нисам им се лично обраћао писмом, али то су осетљива питања лобирања. Ако вам кажем коме сам писао прошле недеље направићу штету, јер ће и Србија одмах да пише тим земљама. Србија има много јачу мрежу амбасада и спољну службу од нас", рекао је Курти.

Рекао је да нова признања не зависе у потпуности од Косова.

Курти је истакао и да председник Србије Александар Вучић, уколико буде тражио да дође на Косово, неће добити дозволу.

Како је рекао, "човек попут Вучића, који доводи у питање масакр у Рачку и сматра га измишљотином, непожељна особа на Косову".

"Нисам добио никакав захтев за такву посету и наравно, с обзиром на околности у којима се налазимо, он не би био пожељан на Косову. Ако је то особа која каже да је масакр у Рачку измишљотина и никада није променила став, мислим да не треба да долази на Косово. Наравно да нећу дати дозволу. Али, боље је да једном затражи. Сада када смо рекли да му ја не дајем дозволу, он је неће ни тражити. Било би боље да је упутио захтев, али шта да радимо сада, рекао сам", навео је Курти.

"Споразум из Београда и Охрида обавезујући"

Казао је и да је постигнут договор са Србијом и да нико не може да каже како нема споразума.

"Постоји договор. Споразум је склопљен у Бриселу и Охриду. То је правно обавезујуће. Овај споразум је усвојила и ЕУ, не само посредници Борељ и Лајчак, који су закључили да је реч о споразуму, али, нажалост, нема потписа због друге стране. Недостатак потписа постаје пресуда за Србију, али то не утиче на постојање споразума", рекао је Курти .

Поновио је и да не подржава иницијативу "Отворени Балкан".

"Нисам променио став. 'Отворени Балкан', колико ја знам, нема ни веб страницу. Дакле, то је иницијатива која нема ни платформу, ни основни уговор, нема ни стратегију, ни акциони план. То није по правилима Европске уније. Нема ни финансирање Европске уније и ја не могу да подржим такву иницијативу", рекао је Курти.

"Русија „Кинжалима“ уништила тајни штаб НАТО код Кијева"

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА