Најновије

Дубровник је клицао Краљу Петру, сузе радоснице у Сплиту када су стигли војници са шајкачама

Да није било Српске војске у новембру 1918. године, у Далмацији би данас матерњи језик вероватно био италијански. Италијану су након пропасти Аустроугарске желели да од Јадрана направе њихово море, односно наше море како се говорило тада у Риму. Хрвати у Далмацији  тада су са нестрпљењем очекивали српске војнике коју је ка обали хитали из Сплита.

Начелник Дубровника, Перо Чингрија је 13. новембра 1918. године овим речима обратио ослободиоцима.

„ Српски војници. Једнокрвна браћо наша. Поздрављам вас као носиоце реда и слободе, заточенике новог света који се на развалинама истрошеног, пропадајућег подиже.   Поздрављам вас у име нашег и вашег града. Живела Српска војска, живео Краљ Петар, њен врховни заповедник. Живела слобода и једнакост народа великих и малих. Живела држава сједињене браће, Словенаца, Хрвата и Срба. Живела Југославија”, поручио је Чингрија.

У том тренутку у Сплиту су се плашили да ће у град ући Италијани. Становништво је бежало у унутрашњост, у сусрет Српској војсци.  На срећу и задовољство Сплићана, Срби су стигли пре Италијана.

Ослободиоци

Поподне, 20. новембра 1918. године из Метковића је стигао брод „Алмисо”.  Из њега се искрцало 106 војника, седам официра и 12 коњаника. Они су носили шајкаче и шлемове са српским  орлом и оцилима.  То је био одред 13. Пука Хајдук Вељко, под командом мајора Стојана Трнокоповића. 

Цео сплит слио се на риву. У име привремене владе ослободиоце је дочекао доктор Смодлака који је говор почео речима: „ Браћо, срцу нашем најмилија. Неумрли витезови српски.”

„ У име свеколике Далмације вама кличем. Добро нам дошли непобедиви соколови наши. Добро нам дошли ослободиоци наши, дико наша, поносу наш. У овом сте граду данас далеко преко граница Душановог царства. Ви освајате и стварате ново , куд и камо веће и силовитије царство. Југославију”, изговорио је Смодлака.

У књизи „Србија од винчанске цивилизације до 1918. године”, аутора Ратомира Максимовића,  забележене су и речи Маје Чулић-Нижетић која је поручила да ће „српски Сплит и ова красна земља знати да буде достојна ваше крви, проливене по пољима Македоније и по крвавим бојиштима Европе.”  

Да ли су знали за те речи они који су 1991. године газили цепали све што је било везано за Србији и Југославију.

Хорор јутро у Русији! Нови стравичан напад! Објављени први снимци: Експлозија затресла зграду, људи панично беже!

Извор: Магазин

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА