Најновије

Бивши врховни командант НАТО-а: Путин ће радо подржати "велику Србију"

Руски лидер форсира лажне вести и верске сукобе на "Косову" и у Босни и Херцеговини, како би скренуо пажњу НАТО-а са Украјине, тврди Џејмс Ставридис.

У ауторском тексту за "Блумберг", пензионисани адмирал америчке морнарице и бивши врховни командант НАТО снага у Европи Џејмс Ставридис пише да је, ако (кад) Русија победи у Украјини, Молдавија следећа логична станица на њеном путу ка источној Европи.

"Али у близини је још једна веома атрактивна мета: Западни Балкан. Турбулентни део територије на југоистоку Европе обухвата четири чланице Северноатлантског савеза: Хрватску, Албанију, Црну Гору и Северну Македонију. Али Кремљ је заинтересован за друге: Србију, 'Косово' и етнички подељен народ Босне и Херцеговине. Како би Путин могао да покуша да прошири руски утицај и поткопа Северноатлантски савез и ангажман Европске уније у овом важном делу Европе?", пита се Ставридис.

Као неко ко "добро познаје овај терен из својих дана у НАТО-у и као амерички војни командант у Европи", Ставридис наводи да ће Путин искористити "крвави распад" Југославије и "недовршену историју" региона како би вратио НАТО на "немирни Балкан", и тако одвукао њихову пажњу са подршке Украјини.

"На Косову, некадашњем региону Србије, који ни Срби ни Руси не признају као независну државу, још увек има неколико хиљада НАТО мировњака. Прошле године, српска војска је прешла у стање високе приправности након што су српски демонстранти на Косову повредили скоро 100 војника НАТО-а; ово је приморало Алијансу да пошаље неколико стотина додатних мировних снага. Путин јасно охрабрује Србију да изврши притисак на владу Косова коју подржава НАТО", објашњава Ставридис.

Према његовим речима, руски лидер такође ради на "дестабилизацији климаве владе Босне и Херцеговине, која је подељена на трочлано председништво са по једним представником сваке од три главне етно-религијске изборне јединице".

Најискуснији политички актер је председник Републике Српске Милорад Додик, који је блиско повезан са Москвом. Ставридис наводи да му је Додик "још пре деценију говорио о потреби отцепљења Републике Српске, чиме би се земља ефективно уништила".

"Њен главни део би се онда ујединио са самом Србијом, стварајући велику српску државу, што би Путин са задовољством подржао", наводи бивши врховни командант НАТО.

Како то спречити, пита се Ставридис. Тако што би се повећао број НАТО војника на тзв. "Косову" и што би се земље НАТО-а на Балкану и у близини (нпр. Грчка и Италија) фокусирале на тај регион, док би источноевропске и нордијске чланице предњачиле у напорима у Украјини. Велике земље на западу – Француска, Немачка, Велика Британија и САД – имају довољно ресурса да буду укључене у оба.

Коначно, постоје економски подстицаји који могу да се супротставе руском ангажовању, наводи он.

Србија "очајнички жели чланство у ЕУ", као и Босна и Херцеговина. Њихови лидери желе да буду у могућности да се ангажују са Западом и избегну санкције. Српски амбасадор у САД недавно је написао писмо у којем тврди да Србија жели само мир.

"Срби могу да покажу да су искрени одбацујући Путинове манипулације и дозвољавајући Западу да остане фокусиран на свој највећи изазов: руски неморални рат у Украјини", закључује Ставридис.

УКРАЈИНЦИ МАСОВНО БЕЖЕ ИЗ ХАРКОВА! Путинова војска спремна на јуриш (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА