Најновије

СТАНО УПОЗОРИО КУРТИЈА: Приштина хитно да формира ЗСО, то је један од услова и тема сваког састанка

Приштина мора хитно да испуни своју обавезу да формира ЗСО, изјавио је данас портпарол Европске комисије Петер Стано поводом више од 4.000 дана откако је Бриселским споразумом предвиђено фомирање ЗСО и упозорио да уколико то не учини, то се неће сматрати позитивним знаком спремности да настави путем нормализације односа са Београдом.

Стано је на брифингу за медије у Бриселу, на питање Танјуга шта ЕУ планира да уради како би ЗСО била коначно формирана и да ли ће ово питање бити једна од тема дијалога на нивоу главних преговарача у четвртак у Бриселу, рекао да ће тај састанак бити усредсређен углавном на питање забране употребе динара и да ЗСО није главна тема, али да је то питање увек присутно током свих комуникација ЕУ са приштинским званичницима.

Он је подсетио да је ЕУ на нивоу лидера више пута затражила од Приштине да испуни своју обавезу да формира ЗСО.
"Формирање ЗСО је дугогодишњи захтев и дугогодишња обавеза Косова, тако да то мора да буде под хитно испуњено. То је ЕУ неколико пута поновила на највишем нивоу, на нивоу европских лидера. Ако Косово не успе то да испуни, то се неће видети као позитиван знак спремности да настави путем нормализације, који је сада повезан са напретком Косова на путу ка приступању ЕУ", рекао је Стано.

Он је додао да ће састанак на нивоу главних преговарача у четвртак у Бриселу бити усредсређен на друга питања, углавном на питања о којима се разговарало протеклих недеља у Бриселу како би се решиле последице одлуке такозване Централне банке Косова о употреби динара.

"ЗСО као таква није једна од главних тема, али ово (питање) је свеприсутно. Оно је присутно на сваком састанку, у свим нашим контактима са косовским партнерима, јер је то један од услова који је заиста хитно потребно испунити", рекао је Стано и нагласио да ЗСО треба да се формира "без икаквог даљег одлагања".

ПУТИН: Рука Русије ће стићи до свих наручилаца терористичког напада...

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА