Најновије

МАСК ОПЕТ ПРАВИ ХАОС: Украјина је могла да заврши рат одавно у Истанбулу 2022. године!

Амерички бизнисмен Елон Муск сложио се да је Украјина требало да склопи мир са Русијом током преговора у Истанбулу у априлу 2022. године.
Маск

Маск

Предузетник Дејвид Сакс написао је на друштвеној мрежи Икс (бивши Твитер) да постоји „све већи број доказа“ да је војна операција у Украјини могла да се заврши после преговора у Турској.

Према његовом мишљењу, администрација америчког председника Џоа Бајдена „одбацила је овај договор” и сада се „претвара да се придржава ’дугогодишњег’ гледишта договореног решења”.

„Украјина би могла да задржи своју територију пристанком на неутралност. Дакле, можда је требало да урадимо овај посао у Истанбулу...”, написао је предузетник.

„Да!“, одговорио му је Муск у коментарима.

Ово није први пут да Илон Маск иступа у јавност критикујући западну политику наспрам украјинског рата.

Украјина и Русија преговарале су у пролеће 2022. године скоро одмах након почетка руске војне операције. Истанбулска рунда била је најефикаснија, као резултат тога, стране су развиле и договориле нацрт „Уговора о трајној неутралности и безбедносним гаранцијама за Украјину“. Документ је предвиђао да га потпишу Русија, Украјина и земље гаранти, међу којима су САД, Француска, Велика Британија и Кина.

Међутим, преговори су касније застали. Како је рекао шеф украјинске делегације Дејвид Арахамија, Кијев је одустао од Истанбулских споразума, уважавајући савет Бориса Џонсона, који је у то време био премијер Велике Британије.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Вучевић изнервирао Грбовића

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА