Најновије

ПРЕБИРАЧЕВИЋ: Руска војска је спремна за украјинску контраофанзиву

Владимир Пребирачевић (Фото: Јутјуб)

Пише: Владимир Пребирачевић, директор Српско-руског центра '’Мајак'’

Како ствари на фронту у Украјини стоје ноћас је почела толико дуго најављивана и очекивана украјинска контраофанзива. Предходних недељу дана били су учестали напади на Белгородску област на погранична села диверзантским јединицама а све у покушају одвлачења пажње и можда и резеви руске војске.

Упорни напади тобоже у покушају окруживања и поновног заузимања изгубљеног града Бахмута са југа и севера су такође представљали варку како би главни ударац ишао управо онуда куда једино и има неке логике.

Уништење бране на Дњепру у Новој Каховки је био уствари сигнал да је питање дана када ће се покренути толико спомињана, са свих страна скупљана и обучавана и наоружавана украјинска армада која за циљ има да поново заузме изгубљене територије из правца Запорожја па све до Крима.

Од синоћ и ноћас непрекидно трају напади ракетних и артиљерисјких јединица украјинске војске на положаје руских војника у Запорожју који су се такође за одбрану спремали свих ових месеци. Сву силу коју поседују и сву муницију коју су накупили широм света покушаће да употребе и да пробију линије одбране руске војске а у циљу остваривања сопствених али и циљева ментора са запада.

Ноћ није добро почела за украјинску војску и у више од три таласа са колико су до јутрос 08.06.2023 нападали имају огромне губитке што у људству што у техници. Десетине оклопних возила и тенкова је уништено пре него су и стигли до зоне дејства и у зони активног дејства. Хиљаде мртвих и рањенихј се налазе широм овог дела фронта који је изабран као стратешки правац. Код града Орехова су више пута пробавали да прођу у намери да изненаде Русе и раније а сада се сва сила сручила баш у овом правцу. Огромне количине артиљерије и ракета падају на обе стране и подсећају на слике из Другог светског рата када је и небо и земља горело од силина експлозија.

Украјина по многима има само ову прилику за успех у офанзиви и другу јој Русија неће пружити. Сав потенцијал украјинске војске и савезника са запада је бачен на ову офанзиву. Иде се на све или ништа, иако је вероватноћа за успех све мања како се одлагао сам почетак контраофанзиве.

Руска страна се дуго спремала и опремала за овај моменат јер после планираног слома украјинске контраофанзиве очекују се завршне операције на ослобађању територија Доњецка, Запорожја и Херсона  које  тренутно контролише украјинска војска али и других области које чекају ослобођење као што су Харков, Николајев, Одеса, Дњепропетровск, Запорожје итд. После слома ове контраофанзиве простор за ослобођење ових области ће бити отворен а након тога ће се моћи говорити о могућности мировних преговора и можда и окончања сукоба по испуњењу циљева које је прокламовао председник Руске Федерације Владимир Путин.

Војска која напада на руске положаје није ни слаба ни неопремљена и показаће сву моћ западне теорије и вештине ратовања управо на месту и противнику за кога се спремала НАТО армада све ове деценије. Уз сво могуће НАТО оружје које јој је на располагању као и инструкторе и официре из НАТО земаља украјинска војска има само један покушај и неће бити прилике за поправни. Са руске старане авијација непрекидно ради на уништењу концентрација украјинске војске која у колонама напредује према лидији додира а које и хеликоптерске јединице руске војске гађају противоклопним вођеним ракетама а извештали кажу да је небо препуно хеликоптера који лове свој плен. Чекамо нове извештаје са терена па да видимо у ком се правцу даље одвија како ствари стоје почетне операције украјинске дуго најављиване контра офанзиве. Уколико буде успеха напади ће се омасовљавати и појачавати а уколико не буде пробоја и неког значајнијег успеха правиће се да још ништа нису почели под чувеном реченицом украјинских војних и цивилних  „Знаћете када будемо кренули“. Апсолутно је јасно да ће руска страна знати и већ чини све како би предупредила све могуће сценарије и како би након слома исте могла да креене у ослобађање остатка историјске руске територије.

Извор: Мајак

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА