Најновије

САУДИЈСКИ ПРИНЦ ЗАПРЕДИО АМЕРИЦИ: Имаћете озбиљне последице

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд запретио је Сједињеним Америчким Државама "озбиљним економским последицама" јер су планирале да казне Ријад због његове одлуке да смањи производњу нафте, пише Вашингтон пост, позивајући се на поверљива документа.

Мохамед бин Салман Ал Сауд (Фото: Јутјуб)

Лист подсећа да је у октобру прошле године председник Џозеф Бајден упозорио да ће се Саудијска Арабија суочити са „неким последицама“ због своје лобиране одлуке ОПЕК+ да смањи производњу нафте усред високих цена енергената и предстојећих избора на средини мандата у Сједињеним Државама. И док је Ријад јавно бранио своје поступке дипломатским изјавама, престолонаследник је приватно запретио да ће суштински променити америчко-саудијске односе и нанети значајну економску штету САД ако предузму такву акцију.

Депеша америчке обавештајне службе у којој се наводе принчеве претње изашла је на видело као резултат масовног цурења поверљивог материјала постављеног на платформу Дискорд. Истовремено, нејасно је да ли су речи принца пренете директно америчким званичницима или су пресретнуте коришћењем електронског прислушкивања.

Извор у Савету за националну безбедност САД рекао је да не зна ништа о таквим претњама из Саудијске Арабије.

'’Генерално, такви документи често представљају једнократни одраз стварности и не могу дати потпуну слику“, рекао је он.

Према речима саговорника листа, Вашингтон наставља сарадњу са Ријадом и сматра га важним партнером за унапређење заједничких интереса на Блиском истоку.

Почетком октобра, земље произвођачи нафте у алијанси ОПЕК+ сложиле су се да смање производњу за два милиона барела дневно, упркос чињеници да су их САД позвале да то не чине. У Вашингтону је ова одлука оштро критикована – саме САД су тражиле повећање производње из Ријада како би помогле ЕУ да смањи нафту из Русије на позадини њене конфронтације са Западом. Бела кућа је тада најавила потребу ревизије односа са Саудијском Арабијом, а Бајден је рекао да их треба променити.

Нове снимке из Украјине погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА