Најновије

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ИЗАЗИВА И ТО ЖЕСТОКО: Треба поставити минска поља на границу са Русијом и Белорусијом

Европи тренутно не прети опасност од великог рата, али треба поставити минска поља и изградити утврђења на пољској и литванској граници са Русијом и Белорусијом, сматра бивши заменик министра националне одбране Пољске и бивши командант копнених снага Валдемар Скшипчак.

„Искуство рата у Украјини показује да су поново актуелна знања о томе како да се граде утврђења, одбрамбени положаји и минска поља како би се зауставио непријатељ. Сматрам да је потребно ојачати пољску и литванску границу са Русијом, већ сада поставити ешалонирана минска поља, у мирнодопско време. У ратним временима може бити касно за изградњу утврђења на пограничним територијама. Уверен сам да и Литванија и Пољска треба да почну да граде моћна утврђења“, рекао је генерал у интервјуу за портал „Делфи“.

Он је истовремено нагласио да „тренутно у Европи нема претње од рата у пуном обиму“.

„Међутим, треба да се припремамо, да створимо оружане снаге које чине добро наоружани и мотивисани војници. Ако будемо јаки, неће избити никакав рат“, оценио је он.
Председник Русије Владимир Путин је у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону детаљно објаснио да Москва не намерава да напада земље НАТО-а и да за то нема никаквог смисла. Руски лидер је приметио да западни политичари редовно застрашују своје становништво измишљеном руском претњом како би скренули пажњу са унутрашњих проблема, али „паметни људи врло добро схватају да је то лаж“. Путин је додао да су западне земље почеле да схватају да је стратешки пораз Русије у сукобу са Украјином немогућ, па треба да размисле о својим следећим корацима, док је Русија спремна за дијалог.

Украјинска ПВО пуна рупа

Систем противваздушне одбране Украјине постаје све рањивији, сматра генерал.

„Проблем са недостатком ракета за противваздушне системе код Украјинаца је у томе што ракетни штит изнад Украјине... има све више рупа“, рекао је Скшипчак у интервјуу за портал „Делфи“.

Он је додао да због тога Оружане снаге Украјине „нису у стању да оборе“ све руске ракете, авионе и беспилотне летелице.

Кијев редовно саопштава да му недостају системи ПВО и ракете за њих и тражи од Запада да му преда нове системе и ракете. Како је истакао украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба, земља је спремна да прихвати ове системе под било којим условима.

Жестока расправа у „Утиску недеље“: Стефановић – да сте имали часне намере изашли бисте на изборе у децембру, Манојловић му одбрусио

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА