Најновије

АНЂЕЛКО ВУЧИЋ ЈЕ ОВО ЗНАО! "Председник Вучић је економски дилетант, задужиће нам и праунуке" (ВИДЕО)

Говорити о председнику државе као економисти је бесмислено, јер он нема елементарна знања из економије, изјавио је економиста Слободан Тешић гостујући у емисији Реч продукције Хелмкаст.

Анђелко Вучић, отац председника Вучића (фото: Јутјуб)

Он је рекао да се статистички извештаји о висини просечне зараде накнадно уклапају у изјаве Вучића.

- Беспредметно је говорити о висини зараде јер квалитет живота је много комплексан да би се могао вредновати само статистичким показатељима. Потрошачка корпа није релевантна јер не обухвата све што је људима потребно, а потребе људи се мењају – истакао је економиста.

На питање ко ће да поверује да просечан Београђанин има 700 евра, односно 83.000 динара плату, рекао је да ће поверовати људи који мисле да сви имају такву плату сем њих и да ће доћи моменат када ће и они доћи на ту зараду.

Говорећи о задуживању земље, он је рекао да су сва задуживања Србије прешла са Светске банке и ММФ-а на Кину.

- Задуживањем код Светске банке и ММФ-а ви морате имати физибилити студију, друштвене користи и исплативости, како ће то да се врати и слично. Задуживање код Кинеза је специфично што Кинези финансирају фактички сами себе. Они финансирају инфраструктурне радове који су пре свега у њиховом интересу, као тзв. Пут свиле. Они у старту договарају да њихови извођачи изводе те радове што јесте највећи проблем. Овим начином се стварају услови на наша држава доспе у дужничко ропство из кога никад нећемо изаћи ни наша деца, ни унуци ни праунуци – казао је Тешић.

Економиста Слободан Тешић (фото: Јутјуб)

Он је оценио да је председник Вучић економски дилетант, јер ако жели да инфраструктурним радовима покрене земљу, „радове морају да изводе домаће фирме, домаћа опрема, домаће машине, домаћи радници, домаћи инжењери, домаћи материјали…“.

- Плус ти радови морају бити дубоко промишљени, у складу са дубоком стратегијом развоја привреде – казао је Тешић закључивши да код нас нема готово ништа од наведеног.

- Није зачкољица у каматној стопи кредита. Зарада је у извођењу радова. Кинези ангажују своју грађевинску оперативу, своје материјале, раднике, не само раднике, они доносе своје чачкалице, тоалет папир, апсолутно све доносе из Кине – упозорио је Тешић.

Он је рекао да метро од Макиша преко Београда на води није ни рентабилан, нити је то интерес  града, а и биће уништени и извори питке воде. Тешић је потврдио да се ради линија метроа на потезу  где мало људи живи, и где станове купују богати, који не користе метро.

-  Ова линија је потпуно ван памети. Нерентабилан, дупло скупљи, ја не знам шта опредељује валаст да упорно гура ту причу. Нико ме не може убедити да ће бити испуњено ни три посто захтева који се очекују од метроа – казао је Тешић.

Говорећи о продаји Комерцијалне банке, рекао је да је то грешка, јер приватне банке нису заинтересоване за финансирање стратешки важних пројеката.

- Вучићев отац Анђелко је страшно угледан и цењен економиста у сфери банкарства. Да је председник питао оца у вези Комерцијалне банке, смем да потпишем да би му он рекао прави пут за решење тог проблема – истакао је Тешић.

Он је казао да лично мисли да би човек који је „створио“ Комерцијалну банку и сада могао да је постави на ноге, да му је дата прилика.

- У питању је Мирко Боровчанин – открио је Тешић.  

Он је такође рекао да је једини начин за организовање фер и коректних избора у ситуацији какву имамо – формирање прелазне владе која би у року од годину дана ослободила медије и створила друге услове за одржавање поштених избора.

А каква је Вучић економска незналица, и како је увео државу у в.д. стање, читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА