Најновије

НОВАК ОТВОРИО ДУШУ: Не долазим са запада и нисам се плашио

У опширном интервјуу за „Тајмс“, Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, открио је да се на почетку каријере трудио да буде вољен од стране публике, као и да је схватао да се многима није допао његов став и искрене изјаве о томе да жели да буде најбољи.

Када се Новак Ђоковић појавио на тениској сцени, мало ко је веровао да ће надмашити роџера Федрера и Рафаела Надала, међутим како су године пролазиле српски ас показао је да је он тај који је ненадмашив, а све је почело тако што није желео да буде трећи.

„Сва највећа ривалства у спорту, па чак и у романтичним књигама, увек имају двоје, а не троје. У фудбалу су то рецимо Роналдо и Меси. Тако да разумем да је то један од разлога што нисам био у причи. Такође, не долазим из неке од земаља са запада и никад се нисам плашио да кажем да желим да их победим и будем најбољи на свету. То сам рекао и када сам био тинејџер, мислим да се то многима није допало, укључујући Федерера и Надала, тако да сам одмах био ван тог круга и многи су ми судили због тога и можда нисам био вољен као они“, рекао је Новак.

Упитан је српски ас и да ли је желео да буде вољен. То питање често се провлачи када год се прича о Новаковом односу са публиком, а сада је први рекет света отворио душу.

„То даје енергију, ветар у леђа и лакше ти је да играш. У много мечева публика није била на мојој страни, била је против мене и морао сам да нађем начин да се изборим са тим и успевао сам, додуше не увек. Имам осећај да када то успем да урадим, то се одрази и на резултат. Нисам успевао увек да будем миран. Ломио сам рекете, на шта нисам поносан и немам проблем да признам грешку. И ја сам само људско биће које греши, нема сумње. Истовремено, трудио сам се да не будем превише оштар према себи као што сам на самом почетку моје каријере, тада сам био свој највећи критичар“, прича Ђоковић.

Истакао је српски ас и да није увек могуће да остане миран.

„Када играте на 40 степени Целзијуса против некога за кога се очекује да га победите, публика је против тебе... Или си се тог јутра посвађао са партнером и то утиче на тебе на терену. Али, и даље мораш да нађеш начин да победиш“, истиче Новак.

Потом се поново осврнуо на однос са публиком.

„Да ли желим да ме воле? Мислим да сам се на почетку каријере трудио, како то да кажем, да будем мало повезанији са публиком посебно на местима где су више волели Федерера и Надала. Или Ендија Мареја. Али, истовремено, разумео сам да постоје разни фактори због кога неће за мене навијати као за њих. Запитао сам се да ли треба да наставим да 'освајам' публику или да наставим даље? Да будем више оно што сам ја, било да им се то свиђа или не“, каже српски ас.

После много година у којима је стварао невероватне успехе Новак је схватио да му није потребно да га сви воле.
„Морао сам и сам да прођем кроз сопствену еволуцију и да разумем ко сам, чак иако то кошта да ме неки људи не воле. То је у реду. Сада сам у реду, у овој другој фази моје каријере. У реду сам са тим да постоје људи који ме не воле или они који се не слажу са оним што представља моја личност. На крају, постоје универзалне вредности које су мени веома важне и које не желим да прекршим. Једна од њих је и да поштујем своје противнике и да никада не говорим ружно о њима. Увек хоћу да будем фер, иако је било много пута где сам могао да кажем нешто“, нагласио је Ђоковић.

Имитације које је на турнирима често изводио како каже није чинио да би га више волели, већ да би и сам уживао.
„Мислили су да то радим да бих се допао људима. То није истина. Радио сам то јер сам уживао у томе, али сам у одређеном тренутку престао јер сам хтео да имам добар однос са ривалима и да не мисле да их не поштујем. Видео сам како ме гледају и схватио сам да су узнемирени. Помислио сам, у реду, нећу ово више радити да их нервирам и престао сам“, објаснио је Ђоковић.

Иако има 37 година сматра да и даље има шта да покаже.

„Одувек сам водио посебну бригу о свом телу како бих што дуже 'трајао'. Да ли сам очекивао да са 36 освојим три од четири гренд слема? Не. Неко је недавно поделио мој интервју од пре десет година где сам рекао да ћу се пензионисати са 32. Сада желим да играм и после 40. године“, закључио је Новак Ђоковић.

ИЗЈАВА БИВШЕГ ШЕФА НАТО-а ЗАТРЕСЛА СВЕТ! Могућа три сценарија- ево како ће се завршити рат у Украјини

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА