Најновије

ЗЛА КОРОНА: Ево како утиче на кожу, а ношење маске нема везе са тим

Што више лекара и научника истражује коронавирус, то се више информација појављује о могућим последицама болести. Испоставља се да инфекција погађа готово све телесне системе. Кожа је такође озбиљно погођена, рекао је руски дерматолог и козметолог Станислав Аркаников у интервјуу за радио Спутњик.

Стоп КОВИД (Фото: Pixabay)

„Већ скрећемо пажњу на то да се неки наши редовни клијенти из области козметологије, који редовно примају терапије, жале да им је квалитет коже нарушен и траже неке мере. А када сазнате анамнезу, испоставља се да је особа имала КОВИД-19. Природно, имуни систем пати од КОВИД-а, као и од сваке вирусне болести. А патња имунолошког система се огледа на кожи.

Кожа је углавном огледало целог организма. По кожи можете утврдити да ли је човек болестан или здрав, има ли хроничне болести или не. Стога ће, природно, са КОВИД-ом кожа јако патити“, рекао је дерматолог.

Лекар је такође приметио да проблеми са кожом нису повезани са ношењем маски које носимо како бисмо избегли заразу коронавирусном. Конкретно, маске не могу да изазову развој демодикозе, кожне болести коју узрокују гриње Демодек, које насељавају кожу и косу 90% људи.

„Развој демодекозе може бити олакшан ослабљеним имунитетом, претходним болестима, неким проблемима са кожом опште глобалне природе повезаним са неком болешћу, најчешће хроничном.

Да ли неопходна маска коју носимо доприноси развоју демодикозе? Наравно да не.

О овоме се много спекулише. Међу козметолозима, посебно у „сивој“ козметологији, коју је врло тешко проверити, појавили су се чак и нови поступци за решавање проблема такозване маске против акни, односно маска наводно доводи до стварања акни, демодикозе. Наравно, то није случај“, закључио је специјалиста.

Станислав Аркаников је такође приметио да ће читава медицинска заједница требати да развије алгоритме за решавање „постковидних“ здравствених проблема, укључујући здравље коже.

О појави новог соја короне у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА