Најновије

АМЕРИКАНЦИ СНОСЕ НАЈВЕЋИ ДЕО ТРОШКОВА: Колико чланице НАТО-а у Европи троше на одбрану?

Говорећи на самиту Г7 у Великој Британији, Бајден је рекао: "Верујемо да је НАТО од виталног значаја за нашу способност да одржавамо америчку безбедност".

НАТО војска (Фото: Јутјуб)

У сенци састанка Путин-Бајден у Женеви и самита Г7 у Великој Британији који су одржани прошле недеље остао је састанак првог човека САД у НАТО у Бриселу. С обзиром на турбулентан однос какав је Бајденов претходник Доналд Трамп имао са Северном Алијансом, посета шефа Беле куће има велики значај. Спорна тачка између НАТО-а и Трампа била је његово уверење да САД сноси већи део трошкова. Каква је ситуација сада?

Говорећи на самиту Г7 у Великој Британији, Бајден је рекао: "Верујемо да је НАТО од виталног значаја за нашу способност да одржавамо америчку безбедност".

Бивши председник САД Доналд Трамп је редовно критиковао чланице НАТО-а у Европи због тога што нису трошили довољно средстава за подршку Алијанси, ослањајући се на то да ће САД сносити већи део терета, преноси ББЦ.

Колико чланице НАТО-а у Европи троше на одбрану?

У погледу удела свог БДП (укупне вредности произведене робе и услуга) намењеног за одбрамбене трошкове, САД троше више него било која друга од осталих 29 чланица НАТО-а.

Процењује се да су 2020. године, САД потрошиле више од 3,7 одсто свог БДП-а на одбрану, док је просек за европске чланице и Канаде био око 1,77 одсто БДП-а.

Потрошња одбране чланова европских држава НАТО-а и Канаде се повећава последњих година. Упркос пандемији, ове земље су повећале издатке за одбрану у 2020. години, шесту годину заредом.

Које државе повећавају своје буџете за одбрану?

Тренутни договорени циљ за европске државе чланице НАТО-а је два одсто БДП-а за одбрану до 2024. године. Бивши председник САД Доналд Трамп позивао је остале државе у Алијанси да повећају издатке на четири одсто БДП-а.

У 2020. години 10 земаља НАТО-а су достигле или премашиле циљ од два одсто БДП-а - више него у 2019. години, укључујући први пут - Француску и Норвешку.

Остатак укључујући Немачку, Италију и Шпанију, трошио је испод те вредности у 2020. године, иако су сви повећавали потрошњу, као и проценат БДП од 2014. године, када је договорен циљ од два одсто.

Немачка је наговестила 2019. године, да неће достићи циљ од два одсто до 2031. године.

Чланице НАТО-а су се такође обавезале да ће до 2024. године најмање 20 одсто њихових одбрамбених трошкова да иде на набавку и развој опреме.

На ову меру, већина чланица НАТО-а 2020. године потрошила је бар тај удео или више на опрему, иако су Немачка и Канада и даље трошиле мање од 20 одсто.

Шта је са трошковима покретања НАТО-а?

Укупни годишњи буџет и програми НАТО-а износе око 2,5 милијарде долара, а постоји договорена формула за поделу трошкова којом се плаћају ствари попут:

-цивилно особље и админситративни трошкови седишта НАТО-а,
заједничке операције,

-стратешке команде, радарски системи и системи раног упозоравања,
аеродроми, луке и залихе горива

Подела трошкова се заснива на националном дохотку.

У периоду од 2021. до 2024. године, два највећа доприноса томе биће САД и Немачка, а свака ће платити нешто више од 16 одсто.

Велика Британија треба да плати нешто више од 11 одсто, а Француска око 10,5 одсто.

САД су некада плаћале више од 22 одсто ових текућих трошкова. Али формула плаћања договорена је 2019. године, како би се решиле жалбе Трампове администрације на терет САД подршком алијанси.

Шта САД још раде за НАТО?

САД још увек имају хиљаде активног особља у Европи, укључујући и Турску.

Немачка је тренутно домаћин убедљиво највећем броју америчких снага у Европи, а следе Италија и Велика Британија.

Прошле године бивши председник САД Трамп је најавио да планира да повуче 12.000 америчких војника из Немачке и критиковао је Немце због "неплаћања рачуна".

Ти планови су обустављени када је Бајденова администрација преузела власт.

Америчке снаге су такође сарађивале са својим НАТО колегама ван Европе, на пример у Авганистану.

Међутим, највеће појединачно распоређивање америчког особља у иностранству уопште није у држави чланици НАТО-а. То је у Јапану, где САД имају више од 50.000 војника. Америчке трупе су присутне и на Блиском истоку и Заливу, мада се тачни подаци не откривају увек.

Сиријска војска растурила џихадисте у Идлибу, убијен злогласни командант. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА