Најновије

РАСХОДОВАНО АМЕРИЧКО ОРУЖЈЕ СТИЖЕ НА КОСМЕТ: Приштина ненаменски троши новац

Сва издвајања Приштине и донације за оружје далеко су од моћи коју поседује Војска Србије, али оно може да представља претњу за Србе у енклавама.

КБС (Фото: КБС)

У сенци дијалога Београда и Приштине који ће бити настављен у понедељак састанком председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Албина Куртија у Бриселу, Америка, Немачка и Турска појачавају наоружавање косовских безбедносних снага (КБС). У зависности од суме новца косовских Албанаца, осим издашних донација, купује се расходовано америчко оружје старо и више од десет година, а у зависности од дубине џепа Приштина набавља и модерно наоружање. Ипак, то је далеко од војне моћи остатка Србије, али може да представља претњу, пре свега за Србе у енклавама у Метохији.

Новац за куповину наоружања добрим делом се користи из косовског буџета који се у више од 90 одсто прихода пуни доларима и еврима који пристижу из Америке и ЕУ. Влада привремених приштинских институција доделила је министарству одбране 4,5 милиона евра за куповину дронова, иако је тај новац првобитно био предвиђен да се искористи за програм економског опоравка због пандемије ковида 19. Уместо да помогну малим предузећима која се баве производњом колача, прањем аутомобила или прављењем кључева, Куртијева влада је новац преусмерила за набавку дронова.

Осим набавке дронова, тзв. Косово је потписало уговор са Турском о куповини 14 оклопних возила, а пре тога су из америчке амбасаде у Приштини саопштили да је америчка војна команда у Европи донирала косовским безбедносним снагама модерну опрему вредну 190.000 долара. Реч је о системима за откривање рендгенских зрака и разној опреми, као и о обуци припадника јединице за уклањање експлозивних средстава КБС-а.

Председник Србије Александар Вучић је недавно нагласио да треба погледати како и ко Приштину наоружава. У последњих пола деценије удвостручиће војни буџет, са свим оним што добију од Американаца, Турака и Немаца, што у опреми, што у обуци и лаком пешадијском наоружању. Ипак, Вучић је истакао да то наоружавање није ништа посебно, ако се упореди са оним колико ми улажемо у наоружање, наглашавајући да су српска и приштинска војска „небо и  земља”.

„То није чак ни за бригу и то вам говорим ја, као неко ко је увек песимистичан. Али, за бригу је тренд који показују поједине земље Запада које желе да их додатно наоружају и опреме, па се питате због чега то раде, а они нас зашто ми то радимо. Ми то радимо, јер имамо право на то, јер смо суверена и независна земља и нама је само важно да видимо стање јавног дуга и да ли то можемо себи да приуштимо”, казао је Вучић. Он је јуче казао и да је приметно да се сви у региону наоружавају, и поменуо да Албанија купује „барјактаре”, а да Турска и САД достављају значајна возила и опрему Косову. „То нам није претња али указује да је потребно да имамо високу дозу обазривости и прецизно делујемо у будућности”, рекао је Вучић.

А премијер привремених институција у Приштини Албин Курти недавно је јавно обећао министру одбране Арменду Мехају и команданту КБС-а генералу Рахману Рами да ће војни буџет бити повећаван, као предуслов да „Косово има добро обучену војску опремљену према стандардима савремених армија”. За КБС у буџету за 2022. биће издвојено 106 милиона евра, што је осетно више од 67 милиона, колико је намењено за ову годину. За исту сврху 2023. биће намењено 114,4 милиона, а 2024. чак 133,1 милион евра. Приштина намерава да ојача КБС чија је, бар декларативно, намена пре свега да помаже грађанима у случају пожара, поплава или земљотреса, али њени представници не одустају од ратоборне реторике.

Вероватно у „мирнодопске” сврхе Приштина намерава од САД да купи по три лака хеликоптера и средња транспортна ваздухоплова, који би ваљда били коришћени у гашењу пожара. Војни коментатор Владе Радуловић каже да КБС користи два основна модела набавке опреме. За „Политику” наводи да је први модел – донација у оквиру које они добијају различиту опрему, а у чему предњаче Немачка и Турска. Наводи да су не тако давно, када је формиран КБС, неке од држава дале новац, као на пример Словенија у износу од  30.000 евра.

„Други начин је из косовског војног буџета и када потроше сав новац, онда се пребацују средства предвиђена за друга министарства. Зато њима расте војни буџет, али постоји једна ставка на коју се не обраћа толика пажња када је реч о набавкама. Постоји тај случај са Турском и они су рекли Приштини да ће им дати донацију од 100 милиона турских лира (9,5 милиона евра), а они ће да купе од њих 14 више наменских возила која могу да издрже противпешадијске мине. Па ће тако позајмљен новац у ствари да заврши код турских компанија”, истиче Радуловић.

Осим помоћи косовске владе, за куповину наоружања се користе и средства која уплаћују богати Албанци, па је тако пре нешто више од годину дана забележено да је један од имућнијих, Беџет Пацоли за куповину лаког стрељачког наоружања платио из свог џепа око 15 милиона евра. Иако званично о томе нико не говори, јавна је тајна да је на Косову готово свако албанско домаћинство наоружано и да је новац махом пристигао од албанске мафије која јужну српску покрајину користи као коридор за превоз наркотика.

„Постоји секундарни проблем у целој причи, а то је заоставштина наоружања које потиче из времена ОВК, јер њена демилитаризација није спроведена до краја и велика количина наоружања се налази у скривеним складиштима и скровиштима. То може потенцијално да прави проблем, јер у случају неких ширих немира и напада на Србе највероватније ће бити употребљено то наоружање. Редовни састав КБС-а се контролише, али ван контроле су разне терористичке и исламистичке групе блиске идеологији Исламске државе које поседују аутоматско наоружање и ракетне бацаче”, упозорава Владе Радуловић.

О Чеченији у републици Српској прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА