Најновије

СРБИЈА У КАНЏАМА КРИЗНОГ ШТАБА! Кон проговорио о тоталном затварању!

Сведоци смо ширења делта соја корона вируса, али како каже епидемиолог др Предраг Кон, ова варијанта још није најдоминантнија у свету.

Предраг Кон. (Фото: Јутјуб)

- Тренутно је делта сој регистрован у више од 120 земаља, док је алфа односно британски сој захватио готово 180 земаља. Ипак, та превласт и доминација у варијантама вируса дешаваће се и даље. Делта варијанта се сада значајније пробија и код нас, те претпостављамо да ће асполутна доминација делта соја у Србији бити тек крајем августа и почетком септембра - наводи он.

Мишљења је да може доћи до четвороцифреног броја заражених у Србији.

- То можемо да видимо у многим земљама Европе, чак се у одређеним земљама број откривених приближава максимуму који је био у време када је пандемија била најинтензивнија. Потенцијал делта варијанте је И даље врло висок, на то морамо да рачунамо и да будемо врло спремни по том питању - упозорава др Кон.

Када је реч о томе Колико дуго ће трајати овај талас, др Кон истиче да морамо да схватимо да ми директно утичемо на природни ток пандемије, можда чак први пут у историји човечанства.

- Разлог томе јесте што се спроводи масовна вакцинација у целом свету паралелно И са пандемијом и паралелно са изменама вируса - каже он.

Црвена лампица

Свеприсутно је питање који број заражених је знак да морамо да пооштримо мере, када се пали та чувена црвена лампица?

- Црвена лампица је несто о чему се тренутно говори И мислим да ће бити посебних султација у вези тога. Не могу да прејудицирам, али у сваком случају не можемо да се понашамо исто када имамо двоцифрен број заражених и када имамо четвороцифрен број. Јасно је да ће бити разлике у мерама – истиче др Кон.

Премда не жели да прејудицира пре консултација на Кризном Стабу, др Кон сматра да је јасно да ако дође до пооштравања мера то ће свакако ици у смеру ограничавања окупљања.

- Не могу да се одобре скупови а да се претходно не зна да ли су људи вакцинисани или не, тестирани или не. Ако се тако поступа, онда се игнорише цела ситуација и намеће се утисак да живимо без вируса. Свако ко је невакцинисан и одлази на скупове мора да зна да је његов ризик од заражавања и оболевања, а нажалост и од оболевања од тежих форми, 30-ак пута већи него код вакцинисаних - напомиње он.

Истиче да није немогуће да се забране јавни скупови уколико епидемиолошка ситуација буде далеко озбиљнија, али да потпуно затварање више није логично.

- Тренутно је репродукциона стопа 1,7 што значи да је 70 одсто више оболелих последње недеље у односу на претходну. Имам утисак да због чињени це да је лето и да је ипак мали број заражених па се релативно мало и види, те да је убедење људи - хајде да се сада мало издувамо и свима ће нам бити лакше, па ћемо поново да се затварамо. Затварање више није опција. То једноставно не може да буде, јер постоји вакцина поручује др Кон.

Наглашава да је далеко логичније вакцинисати се, а не затварати се.

- Јасно је да у оваквој ситуацији када долази до погоршања морамо првенствено да користимо оно што је најефикасније а то је апсолутно вакцина! Дакле, имамо најзначајније и једино средство за спречавање великих таласа епидемије, те самим тим не можемо да се враћамо назад - подвлачи епидемиолог.

Додаје да је сада најважније да подигнемо проценат вакцинисаних код младих који имају највише контаката, и тиме спречимо таласе попут оних крајем прошле године.

- Не верујем да ће овај талас имати такав интензитет као што је до сада било. Сви желимо да се пандемија заврши, и може да се заврши уколико се сви вакцинишемо. Млади морају да схвате да су потпуне неистине и лажи да вакцина било како утиче на плодност и радање, а то је један од главних разлога због чега у анкетама кажу да не желе да се вакцинишу - наводи др Кон.

"Разумем весеље, али сам тужан због последица"

О томе шта му највише смета - 20.000 људи на стадиону који не поштују мере 10.000 људи на концертима или аутобус градског превоза где готово 70 одсто путника не носи маске, др Кон каже: Волим овај народ, ништа ми не смета и могу да разумем весеље, али сам тужан због последица а не због тога што се људи веселе. Мислим да се ипак издваја када сте у затвореном простору као што је аутобус, где гледате директно у људе и из ината, или не знам чега. не носите маске и подсмевате се онима који носе. Почињем да схватим до које мере је народ фрустриран па се тако понаша.

У Србији могуће раздвајање вакцинисаних од невакцинисаних! Више о томе ОВДЕ.

Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА