Најновије

Шарићевом адвокату током претреса одузели и све списе из предмета Беливук?!

Полиција је током претреса канцеларије адвоката Владимира Лазаревића, који је приведен заједно са својим клијентом Дарком Шарићем, одузела све списе актуелног предмета који се односе на једног од његових брањеника, рекао је "Данасу" адвокат Милош Вучељић који је присуствовао претресу.

Фото: Јутјуб

Адвокат Лазаревић је ухапшен заједно са Шарићем и још три особе. Како је саопштио МУП, они се сумњиче за низ тешких кривичних дела, укључујући и промет наркотика и тешко убиство. Поред Шарића, Лазаревић заступа и Вељка Беливука и Марка Миљковића који су, за сада оптужени за седам тешких убистава и низ других дела, а који су недавно пред тужиоцима изјавили да су спремни да открију своју улогу и све што знају у случајевима Савамала, као и о убиствима Владимира Цвијана и Оливера Ивановића. Након тога је Вучић на ТВ-у напао Лазаревића да је „мафијашки адвокат“.

Претрес је почео у четвртак у 11 часова и завршио се у касним вечерњим сатима, вршен је на три адресе, а присуствовали су му Лазаревић, његов бранилац и представници Адвокатске коморе Београда. Вучељић је за „Данас“ изјавио да на поступање полицијских службеника нема примедби јер су задатак обављали професионално и уз поштовање интегритета приведеног лица (адвоката), али да има „личне замерке“ које ће вероватно бити изнете у даљем поступку, а то су недостаци Наредбе о претресу која не садржи све законом предвиђене елементе због чега Вучељић „сматра оправдано да бацају сумњу на мотиве покретања поступка против адвоката“.

По његовим речима, током претреса и одузимања свих списа из предмета Шарић, полиција је заленила и списе других активних предмета иако они нису назначени у Налогу о претресу?!

„Оно што изазива моју бригу јесте то да су од осумњиченог адвоката одузети сви списи предмета који се односе на једног од његових брањеника, уз напомену да се ради о активном кривичном поступку, да су од стране полицијских службеника баш ти предмети перципирани као ствари из којих се може закључити да је осумњичени извршио одређена кривична дела, а да се нити тај окривљени нити било какви списи предмета не помињу у самој Наредби о претресу. Резултат ове акције јесте то да је тужилаштво које гони предметног окривљеног за најтежа кривична дела узело у посед списе предмета од његовог адвоката, браниоца, а да, по мом мишљењу, такво поступање није оправдано у пратећим актима правосудних органа на начин како би то морало да буде, те су на тај начин прекршена права и самог осумњиченог адвоката, његова права и обавезе као браниоца, као права окривљених у другим кривичним поступцима а од којих су поједини од изузезног значаја како за само правосудје тако и за друштво у коме живимо – истиче Вучељић.

Он је наглашава да, према његовом мишљењу, одузимање списа предмета адвокату „не може и не сме бити спроведено на начин како је то учињено у случају адвоката Лазаревића, да исто мора бити оправдано ван сваке сумње у документацији која прати такво поступање, те да се оваквим поступањем крши читав низ закона, начела кривичног права као и да се врши увид у тајност комуникацје окивљеног и његовог брањеника што апсолутно не сме бити прихватљиво нити постати пракса“.

Извор: Данас/Србин.инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА