Најновије

ОДЛОЖЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ БЕЛИВУКУ И ЕКИПИ: Суђење се наставља крајем маја

Припремно рочиште у поступку против Вељка Беливука и Марка Миљковића, које је заказано за данас у 10 сати пред Специјалним судом у Београду, одложено је за 24, 26. и 27. мај.

Како сазнају Новости, Беливуку и Миљковићу је наложено да у року од месец дана обезбеде новог адвоката.

Око девет часова у суд је стигло око пет марица, испред Специјалног суда су се окупиле бројне медијске екипе.

Међу првима је у суд стигао адвокат Немања Говедарица, затим Ивана Остојић, Никола Ристовић, Стефан Јокић, Никола Думнић, Горан Петронијевић и многи други...

Такође, са слободе су дошли окривљени Војислав Ђорђевић, Слађана Секулић, Владимир Димитријевић.

Припремно рочиште је 8. марта било одложено јер је Беливуков адвокат Дејан Лазаревић тражио изузеће тужилаца и судија.

У међувремену, Лазаревић је 14. априла ухапшен као члан криминалне групе Дарка Шарића и он се од тада налази у притвору.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови браниоци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилац и судско веће.

Није познато ко ће заузети Лазаревићево место и бити бранилац Беливука и још неких чланова његове групе.

Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су две у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дела, од којих су двојица добила статус - сведока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора сведоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним делима која је починила.

Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус сведока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и сведоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Танјугу.

Хрватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горана Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дела прети доживотни затвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.

Оптужница против Беливукове групе потврђена је 9. новембра прошле године, али суђење није било заказано све до недавно јер је убрзо председница судског већа, којој је додељен предмет на суђење Зорана Трајковић, отишла на боловање.

Предмет је недавно додељен новом судском већу на челу са судијом Винком Бераха Никичевић.

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Докази против ове групе заплењени су махом са апликације Скај за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи они су из Француске достављени нашим правосудним органима.

Поред Беливука и Миљковића ова оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојшу Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејана Тешића, Николу Спасојевића, Немању Ђурића, Немању Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађану Секулић, Бориса Карапанџића, Николу Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексу Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексу Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексу Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривлљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005. године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају статус окривљених сарадника тужилаштва, испричали су му на који је начин група препродавала дрогу.

Секулић и Стефановић су у кућном притвору и они једини долазе без пратње судске страже.

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године деловала под велом Партизанове навијачке групе “Принципи”.

Припадници групе су, како се сумња, деловали по упутствима вођа групе Беливука и Миљковића, који су им давали налоге где, када и на који начин треба да се отме и лиши живота, као и где ће се дрога стављати у промет...

Налоге су преносили махом преко апликације “Скај”.

Тужилаштво за организовани криминал почетком априла подигло је нову оптужницу, другу по реду, против Беливука, Миљковића и још десет припадника њихове групе.

Овом оптужницом они се терете за убиство Николе Митића у августу 2020. године и Горана Михајловића у априлу 2019. године.

Такође, овом оптужницом обухваћен је и Сенад Решовић који је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потиче од криминалних активности ове групе.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА