Најновије

Процурило из ЦИА! Какав је заправо план Москве

Теза која се чула на Западу да ће руски председник Владимир Путин напасти земљу чланицу НАТО-а је америчка лаж, пише бивша службеница ЦИА Ребека Кофлер у коментару за "Њузвик".

Она је указала на пропаганду коју политички естаблишмент Вашингтона већ дуже време пласира америчком народу, убеђујући их да ако се не одрекну тешко зарађеног долара у корист Кијева, "руски председник ће марширати Европом и земљама НАТО-а, попут Пољске и балтичких држава".

Кофлерова, која је годинама радила као обавештајац ЦИА, каже да није било никаквих обавештајних података који су сугерисали да Путин има овакве планове за Европу.

- Имали смо многе сценарије симулирајући рат између Русије, САД и НАТО, и ни у једном Путин није напао земље савеза, које није сматрао делом своје стратешке тампон зоне - рекла је она.

Кофлерова сматра да је циљ Специјалне војне операције да спречи улазак Украјине у НАТО, и да ниједан паметан војсковођа не би дозволио да се непријатељски савез насели дуж више од хиљаду и по километара њене границе.

Наводећи разлоге због којих Путин никада не би напао ниједну чланицу НАТО, Кофлерова образлаже да као неко ко је провео своју каријеру обавештајца и имао приступ најосетљивијим подацима, проучавајући и анализирајући Путиново размишљање и руску ратну доктрину и безбедносну стратегију може да тврди "да је Путин потпуно рационалан".

- Путин никада није скривао циљеве у Украјини, као у другим бившим совјетским државама, попут Белорусије, Молдавије и Грузије. У сваком јавном говору или званичном саопштењу, јасно је истицао да би пријем бивших совјетских држава, укључујући Украјину, у НАТО био прелазак руских црвених линија - каже она.

Додаје да ниједан обавештајни извештај, укључујући и онај из 2024. године, не сугерише да Путин има намеру да нападне ниједну чланицу НАТО-а, нити се такве намере наслућују у званичним саопштењима Кремља и његовим јавним обраћањима.

Указује да обавештајне агенције последњих неколико година пласирају само оне тајне информације које служе посебним политичким намерама, и то посредством медија попут "Вашингтон поста" и "Њујорк тајмса".

- Процена америчких обавештајних служби је у супротности са наративом Вашингтонског естаблишмента да би Путин извршио инвазију на чланицу НАТО-а. То би покренуло Члан 5 колективне одбране познат као Члан из Оснивачког уговора НАТО. Дакле, инвазија на земљу НАТО није део Путиновог дневног реда - поручује Кофлерова.

Ако елите у Вашингтону желе да наставе да финансирају још један бескрајни сукоб док инфлација бесни у САД, требало би да нађу логичније објашњење, закључила је она.

Последњих година Русија је најавила незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама. Блок шири иницијативе и назива то "обуздавањем руске агресије". Москва је више пута изражавала забринутост због гомилања снага алијансе у Европи.

Кремљ је напоменуо да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

Министарство спољних послова је саопштило да Москва остаје отворена за дијалог, али на равноправној основи, док Запад мора да напусти курс милитаризације континента.

РУСИ ПРЖЕ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Беспилотне летелице разваљују цео фронт (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА