Најновије

РАКЕТА ЈЕМЕНСКИХ ХУТА ДИГЛА ЦЕНЕ НАФТЕ У СВЕТУ: Саудијски позив на опрез је био окидач

Цене нафте су скочиле данас за више од једног долара по барелу након што је саудијски министар енергетике, принц Абдулазиз бин Салман, на почетку министарског састанка Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника, позвао на опрез и будност по питању будућег смањења испорука.

Ракета Хута (Фозо: Јутјуб)

Фјучерси северноморске нафте Брент порасли су за 1,01 долар или 1,6 посто, на 65,08 долара за барел на трговању до 14:43 часова по средњоевропском времену, док је америчка WTI нафта ојачала за 84 цента или 1,4 процента на 62,12 долара по барелу, јавља Ројтерс.

Министри ОПЕК-а и њихови савезници почели су данас у 13 часова састанак на којем је главна тема смањење њихове производње нафте у наредном периоду.

Аналитичари и трговци кажу да четворомесечни раст цена "црног злата" са нивоа испод 40 долара за барел не иде у корак с тражњом и да се очекује да ће физички обим продаје одговарати понуди тек у каснијем делу 2021. године.

Међутим, због садашњег нивоа цена изнад 60 долара, неки аналитичари предвиђају да ће група ОПЕК+ ипак повећати производњу за око 500.000 барела дневно и очекују да би Саудијска Арабија могла да модификује своје добровољно смањење пумпања од један милион барела дневно.

У Сједињеним Државама су, упркос рекордног раста залиха сирове нафте од преко 21 милион барела прошле недеље, залихе бензина пале на најнижи ниво у последњих 30 година, јер је активност рафинерија сведена на минимум због таласа леденог времена у Тексасу.

На најновији раст цена утицало је и саопштење снага јеметских Хута да су данас испалили ракету на објекат Сауди Арамкао у Џеди на Црвеном мору. Саудисјке власти за сада нису потврдиле ову информацију.

Како је Украјина ударила на Америку, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА