Најновије

СЕЛИДБА ПО КОМАНДИ ИЗ ВАШИНГТОНА: До сада је 35 држава позвало грађане да напусте Украјину

Како је Америка дисциплиновала свој "хор послушника" одлично показује ситуација у Украјини, где је у последња 24 сата још 15 држава послушало савет из Вашингтона и сугерисало својим грађанима да напусте земљу.

Тако се број оних земаља које траже од својих грађана да спреме кофере и напусте Украјину порастао на 35 и поред молби председника Владимира Зеленског да то не чине. Очигледно је став Вашингтона био важнији. Уосталом, одлив дипломата из Кијева је и почео након што су "ногу повукле" чланице НАТО а за њима кренуле и неке арапске земље.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је изјавио да је селидба дипломата "разумна" јер је велики ризик од руске ексалације на Украјину. Власти Канаде и Аустралије одлучиле су да привремено преселе своје амбасаде из Кијева у Лавов у западни део Украјине.

У таквој атмосфери највећи губитник је Украјина, јер ће последице трпети њена привреда. Председник Зеленски упозорава своје западне савезнике да стално понављање теза као што су "ускоро ће бити рат" или "сукоб може да почне сваког тренутка", тера инвеститоре из Украјине.

- Највећи непријатељ за нас данас је паника.

Наравно да не мисле сви да ће Русија у среду напасти Украјину, али "кад кажу у Вашингтону" мора се бити солидаран.Ипак, има и другачијих гласова, па је тако министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу казао за Си-Ен-Ен да је добио информације из Москве и Минска да никаквих напада на Украјину неће бити.

Руско руководство и даље понавља да провокацију на граници са Донбасом могу да изазову само украјинске оружане снаге. Сада кад им запад стално шаље нове количине оружја сасвим је могуће да неке усијане главе крену да блицкригом заузму онај део Донбаса у којем живе Руси. Према различитим изворима Украјина је сконцентрисала на истоку земље од 70.000 до 100.000 војника. Њима може да се супротстави око 35.000 припадника народне милиције Доњецке и Луганске народне републике. Велика је разлика у корист Кијева што се тиче тенкова, оклопних возила и друге технике.

Председник Доњецке народне републике Денис Пушилин изјавио је да очекују да ће украјинска страна организовати неку провокацију за почетак рата. Московски војни експерти сматрају да без помоћи руске армије Доњецка и Луганска народна република не могу да се супротставе украјинској војсци.

Хистерија коју су направили Американци и њихови савезници утицала је и на то да се од понедељка затвара ваздушни простор Украјине. Наиме, неке западне осигуравајуће компаније увеле су забрану својим осигураницима да лете изнад Украјине. У Кијеву кажу да они неће затварати свој ваздушни простор.

У понедељак ће у Москви Савет Думе расправљати око предлога који намеравају да упуте председнику Путину да се призна независност Доњецке и Луганске народне републике, где живи око 500.000 људи који имају руске пасоше.

Шолц у Кијеву и Москви

Новио немачки канцелар Олаф Шолц у понедељак путује у Украјину, где ће разговарати са председником Зеленским, а у уторак долази у Москву где ће се сусрести са руским председником Путином. Није тајна да су у Кијеву љути на руководство Немачке која не жели да их снабдева офанзивним оружјем, већ само шлемовима и пољским болницама.

Прилично опасно за Украјину

САД упозоравају Русију да ће се суочити са страшним санкцијама и већим јачањем НАТО снага, ако нападне Украјину. Специјални саветник америчког државног секретара Дерек Шоле појаснио је шта је председник Џозеф Бајден мислио под "брзим и тешким трошковима" са којима ће се суочити Русија уколико нападне Украјину. Шоле је за Би-Би-Си рекао да САД могу да одговоре на два главна начина. Први је увођење санкције које ће Русију, како је навео, осакатити у економском смислу и које ће донети земљи економске потешкоће.

Други начин подразумева ојачавање војних капацитета на источним границама НАТО, што ће дипломатски изоловати и уназадити стратешки и војно Русију.

Говорећи о природи потенцијалне руске инвазије, Шоле је рекао:

- У ком год облику да буде, ваздушни удари, упад на копно, уколико буде онолико велика колико се бојимо да ће бити, околности ће бити прилично опасне за Украјину.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА