Најновије

Бошко Обрадовић: Ми гарантујемо мере за пензионере

У Чачку одржана конференција за медије на којој су говорили председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић и председник Форума пензионера Српског покрета Двери Радмила Живковић. На конференцији су представљене конкретне мере Српског покрета Двери за побољшање услова и квалитета живота пензионера.

„Наши најстарији суграђани спадају у највеће жртве актуелне власти. Њима су отимане пензије за четири године важења закона о смањењу пензија, које су Уставом гарантовано стечено право које нико није смео да им одузме. Они су затварани и малтретирани у време пандемије и све ређе виђају своју децу и унучад који су морали у иностранство у потрагу за бољим животом. Они су данас на ивици егзистенције у актуелној социјално-економској кризи у којој су драматична поскупљења довела до пада њихове куповне моћи и животног стандарда. Ко зна колико пута у последње две године поскупеле су све основне животне намирнице, цене струје и грејања, гориво, лекови... Инфлација је одавно појела сва повећања пензија. Посебно су угрожени они наши најстарији суграђани са минималним пензијама којима је минимална потрошачка корпа потпуно недоступна. За државу су невидљиви њих преко 150.000 у Србији који немају никаква примања у старости, а посебно они који живе на селу и посебно жене са села. Држава недовољно обраћа пажњу на старачка и самачка домаћинства којима је потребна редовна здравствена и социјална заштита”, рекао је председник Двери Бошко Обрадовић.

Он каже да изборна листа под редним бројем 4 – Национално окупљање – Двери –Заветници гарантује свим најстаријим суграђанима да ће исправити неправде које су им нанете од стране актуелне власти.

“Најпре, биће им у више месечних рата враћени сви отети делови пензија. Биће укинут онај крајње дискриминаторски члан закона према којем онај ко има навршених 40 година радног стажа, али није испунио старосни услов за пензију, добија трајно умањење пензије. Таква неправда мора бити хитно исправљена. Свако следеће повећање пензија и њихово усклађивање са растом трошкова живота неће бити исто за све, већ ће пензионери са ниским пензијама добијати веће повећање. Коначно, сви они који немају никаква примања у старости добиће социјалну пензију од државе.

Двери и Заветници су нова политичка снага која никада није била на власти. Ми вас никада нисмо слагали нити преварили нити оштетили. Зато вас позивамо да нам дате шансу да када дођемо у позицију да вршимо власт спроведемо све ове мере на корист свих најстаријих наших суграђана“, рекао је Обрадовић.

Радмила Живковић је рекла да кад се у Србији изговори реч пензионер, прва асоцијација је сиромаштво, болест и понижење.

“Зашто су на ивици преживљавања, када су цео радни век уплаћивали у ПИО фонд да би имали безбрижну старост? Зашто месецима, па и дуже чекају на лекарску помоћ? Многи ту помоћ и не дочекају. Ко их је довео на маргину достојанства?

Према последњем попису, Србија има 1.650.000 пензионера; дакле сваки четврти становник ове земље је пензионер. Просечна пензија (37.786 динара) је далеко испод минималне потрошачке корпе. Зато је пензионер стављен у дилему: храна или лекови? Пензионери Србије су по примањима на дну лествице и далеко су испод Словеније, Хрватске и Црне Горе. Само 60.000 пензионера прима пензију у висини потрошачке корпе. Милион пензионера налази са на ивици физичког опстанка и повећање пензија никако не прати подивљалу инфлацију. Иако власт тврди да пензије никада нису биле веће, пензионери одговарају да никада није била мања куповна моћ и да смо све сиромашнији”, рекла је она.

Српски покрет Двери предлаже следеће мере за пензионере:

“Уместо писама захвалности, уместо Сениорских картица, уместо Водича за пензионере, за које је ова власт потрошила 2 милиона евра и све платила од пензионерских пара, Двери предлажу: Треба подићи минималне пензије! Такође, социјално угроженим пензионерима доделити посебан додатак за енергенте и друге повећане трошкове живота, најмање у висини од 15 000 динара. 

Вратити одузете делове стечене пензије. За време 4 године важења закона о смањењу пензија зарад финансијске консолидације државе, власт је инкасирала преко 840.000.000 евра. До данас та власт није поднела извештај о токовима тог новца, а пензионери очекују да им се тај новац врати. Народни посланици Српског покрета Двери су у Народној скупштини предложили закон којим би се ово потраживање претворило у јавни дуг и исплатило свим пензионерима којима се дугује у месечним ратама.

Двери предлажу социјалне пензије за социјално угрожена стара и немоћна лица, посебно за оне који живе на селу и која немају никаква примања у старости. Преко 150.000 старијих од 65 година нема никаква примања.

Укидање неправедне законске клаузуле да лице које има 40 година радног стажа, а није достигло старосну границу за одлазак у пензију, добија трајно умање пензије. Ово је дискриминација која мора бити укинута.

Не може бити исто повећање пензија за све. Они који имају мале пензије, треба да добију веће повећање”, саопштиле су Двери.

"17. децембар ће бити дан српског ината када ћемо показати национални отпор Бриселу, Куртију и партијским дахијама"

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА