Најновије

Ђукановић ускоро добија понуду од Запада коју неће моћи да одбије

Председник Црне Горе Мило Ђукановић чак и када би се кандидовао за председничке изборе не би могао изађе као победник јер је на локалним изборима сазнао каква је његова снага. Ускоро ће и добити понуду од стране Запада коју неће моћи да одбије.

Мило Ђукановић (Фото: Председништво ЦГ)

Потпуно је јасно да све што се дешава од 30. августа један процес лагане детронизације где сви имају своје интересе. Овај први процес ће се заокружити председничким изборима на којима се Мило Ђукановић можда чак и неће кандидовати. Ђукановић ће добити понуду коју неће моћи да одбије, казао је политички аналитичар Владимир Добросављевић.

Аналитичар је направио и паралелу са II светским ратом и казао да оно што је била битка за Стаљинград за свет, то је био 30. август за Црну Гору.

„Али оно што је пресудило да нацисти у II светском рату неће победити јесте битка код Курска која се одиграла неколико месеци касније. 23. октобар је Курска битка у Црној Гори. Јасно је да ДПС, у оваквом формату, више неће моћи да се врати. Више је разлога за то, а кључна ствар је следећа – Западни савезници нису толерантни према локалним аутократама који мисле да могу да се баве неком врстом сивих послова који им нису дозовљени. Норијега је био савезник САД-а и био је толерисан док је Панама била транзитна земља за пласман кокаина на америчко тржиште. Кад је он покушао сам са својом инфраструктуром да пласира то на америчко тржиште, дошао је СЕАЛ и спаковао га у тексашки затвор“, подвлачи Добросављевић.

Милу Ђукановићу се, подвлачи догодило нешто слично јер је постао исувише толерантан за нарко картеле у Црној Гори који су почели да улазе у тржиште на којем им није било допуштено, тврди аналитичар и додаје да од тог тренутка, 2017. године, почињу да падају товари кокаина са црногорском заставом.

Новинар и водитељ Дејан Анђус сагласан је да су мале шансе да се Ђукановић кандидује на председничким изборима јер је осетио да губи подршку Запада али жели да се и даље покаже као западни савезник.

„Чињеница је да је политички уздрман али он ипак жели да се до краја покаже као западни савезник и чека неку нову шансу. Он не лута, не одлази у руске редове, већ показује лојалност Америци. Он је дан након избора отишао на Косово код Куртија како би показао приврженост америчкој политици“, подвукао је Анђус.

Добросавељвић је додао да је овакав дебакл ДПС-а на изборима био очекиван.

„Нека истраживања јавног мњења су показивала врло егзактно до ког процента ће они добацити и очекивао се њихов пораз, додуше не овакав. Ово је много већи пораз од пројектованог. Ми сви ипак потцјењујемо и саме бираче. Они су видели да је ДПС у силазној путањи. Без обзира што није демонтиран њихов систем, они су видели да та групација нема будућности. Они су изгубили подршку западних ментора коју су имали претходних деценија и да је дошло време за нове снаге и нове политичке групације“, казао је Добросављевић.

Каже и да је важно што је ДПС изашао са свим својим сателитима и да су по пројекцијама, на нивоу целе Црне Горе, када би изашли заједно, добили само 34%.

„Може се говорити о томе да ДПС више није у капацитету да може изаћи самостално, нити да може да се врати на власт са својим савезницима“, казао је он.

Аналитичар прецизира да су двије ствари доминантне на изборима у Подгорици – резултат Европе сад и изузетан резултат ДФ-а.

„ДФ је показао да је на нивоу Црне Горе најјача политичка групација. Те две групације се могу сматрати победницима ових избора“, подвлачи Добросављевић.

Извор: Borba.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА