Најновије

ЕУ ће 90 одсто прихода од руске имовине усмерити на куповину оружја за Кијев

ЕУ ће 90 одсто прихода од руске имовине усмерити на куповину оружја за Кијев

ЕУ је постигла консензус о коришћењу 90 одсто прихода од руске имовине, замрзнуте у Европи, за војне потребе Кијева, саопштио је немачки канцелар Олаф Шолц на конференцији за новинаре током посете Летонији.

„У Европи имамо консензус: желимо да искористимо непредвиђени профит од замрзнуте руске имовине, која износи неколико милијарди годишње. Постигли смо договор, који је у фази финализације, да се око 90 одсто ових средстава искористи за одбрамбене потребе Украјине – и то без обавезе куповине [оружја] у Европи“, цитира Шолца прес-служба немачке владе.

Након почетка специјалне војне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра. Око 200 милијарди евра налази се у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније „Euroclear“ – једне од највећих светских система клиринг система.

Лидери ЕУ су у октобру прошле године наложили Европској комисији да припреми предлоге за коришћење замрзнутих средстава за финансирање обнове Украјине, али предлог од ЕК још увек није добијен. У Кремљу су саопштили да би доношење таквих одлука „представљало још један корак у кршењу свих правила и норми међународног права“.

УХАПШЕН ПРИПАДНИК АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РУСИЈЕ: Јављају западни медији са мало информација

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА