Најновије

БЕЛИВУКОВ КЛАН ИМАО СМРТОНОСНУ ОЛОВКУ: Тешко се налази на тржишту, користи се за убиства из близине!

Приликом хапшења криминалне групе на чијем челу су Вељко Беливук и Марко Миљковић у фебруару прошле године МУП Србије запленио је велику количину дроге, новца, оружје, муниције, а у једном штек-стану нађена су и два пиштоља-оловке.

Фото: public

Наиме, ово скоро па невидљиво оружје је веома опасно и тешко се налази на тржишту.

- Поред великог броја пиштоља, аутоматског оружја, чак и са оптичким нишаном, истражитељи су остали изненађени када су, приликом претреса једног стана, пронашли два пиштоља-оловке, у сребрној и црној боји, јер се ово оружје ретко проналази. Реч је о ватреном оружју које се често појављује о шпијунским филмовима, чак и онима о чувеном тајном агенту 007 Џејмсу Бонду. То је заправо импровизовани пиштољ, из ког може да се пуца, изгледа као оловка, али се у њему налази прави метак - објашњава извор Курира.

Он објашњава да је реч о веома опасном оружју, пре свега јер није лако уочљиво.

- Пиштољ-оловка има малокалибарски метак и углавном не може да се користи за пуцањ на већу удаљеност, па све указује да је реч о оружју које неко намерава да употреби из непосредне близине - додаје саговорник Курира.

Подсетимо, Беливук, Миљковић и још 28 припадника њихове криминалне групе налази на оптуженичкој клупи због отмица, бруталних убиства, оружја, дроге и изнуде.

Камуфлажа

Смртоносно наливперо

Оловка-пиштољ изгледа као неко наливперо. Маса овог оружје је свега 142 грама и састоји се из три основна дела: затварач, цев и ручка, односно рукохват. Најпознатији оловка-пиштољ је "Стингер" и његова дужина је 107 милиметара када је у борбеном положају, а 142 милиметра када је у виду наливпера.

Иначе, излазак из камуфлажног стања оловке до пиштоља за пуцање обавља се тако што се цев са затварачем и ручицом, који су под опругом, развуче у разне стране за око 30 милиметара. Том приликом се појави обарач. Држећи их тако развучене, цев се закрене за око 70 степени наниже, ка обарачу. Када се ручица пусти, она се подигне за око пет милиметара и фиксира оружје у положају за гађање.

Пуњење овог пиштоља није нимало лак посао. После хица ударач под опругом остаје у предњем положају и његов врх вири на челу затварача. Ради запињања ударача оружје се мора ставити у положај оловке, а затим обрнуто у положај гађања. Тада ударач остаје у задњем делу, запет. Због сигурности препоручује се да након тога пиштољ опет буде у облику оловке. Затим, треба одвити цев, избацити чауре испаљеног метка и ставити следећи метак.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА