Најновије

ДОСТА ЈЕ БИЛО ТРАМПОВЕ ПОЛИТИКЕ МИРЕЊА! Бајден запретио: Америка се вратила, нека се спреме Кина, Русија и Белорусија

Администрација Џоа Бајдена саставила је нови извештај о људским правима у ком је Русију, Кину и Белорусију етикетирала као највеће преступнике, поручивши да ће одговор САД да заштити народ широм света бити директан, оштар и одлучан, а не онакав какав је спроводио његов претходник Доналд Трамп.

Бајден (Фото: Јутјуб)

Амерички председник Џо Бајден потписао је најновији извештај којим је јасно ставио до знања да његова администрација коначно гази све оно што је на спољнополитичком плану радио његов претходник Доналд Трамп, нагласивши да је "доста било републиканчеве тихе дипломатије којом је он жмурио на дешавања у појединим државама попут Русије, Белорусије, Кине, али и многих других".

Наиме, Бајден је поручио да су се САД вратиле на велика врата, те да ће у наредних годину дана и те како да се побрину за заштиту људских права у свим државама света у којима се она, како Америка сматра, крше, било да су у питању државе амерички партнери или противници.

- Тренд људских права и даље се креће у погрешном смеру у свим деловима света - истакао је амерички државни секретар Ентони Блинкен током представљања годишњег извештаја америчке дипломатије о тој теми нагласивши да одговор САД зато мора да буде одлучан, оштар и директан.

Он је затим отворено још једном оптужио Кину за геноцид над муслиманским Ујгурима настањеним на северозападу најмногољудније земље света, а затим се осврнуо и на, како тврди, репресију коју руски председник Владимир Путин спроводи над опозицијом, као и насиље над демонстрантима у Белорусији.

Осим Кине, Русије и Белорусије, Блинкен, који је током викенда бриљирао изјавом да му је у животу један од највећих узора бивша секретарка САД Медлин Олбрајт, етикетирао је као најважније америчке задартке у свету и "злостављање становника Јемена, злочине у етиопској регији Тигре и погубљења, присилне нестанке и мучења која проводи сиријски режим".

Оно што је интересантно јесте да Блинкен ипак није истакао на који ће начин "спорни режими" у свету бити кажњени, али је нагласио како Вашингтон на то никако неће остати слеп.

- Употребићемо све алате наше дипломатије за обрану људских права, али и да сви починитељи одговарају за злостављања - упозорио је он и прецизирао да ће Америка увек покушати да води акције заједно са савезницима, попут недавно против Русије, Мјанмара и Кине.

Подсетимо, од ступања на власт у јануару демократска влада САД покушава да покаже да су јој људска права у средишту њене дипломатије и не оклева да упозорава на одлуке земаља попут Турске која се недавно повукла из Истанбулске конвенције о правима жена.

Као и сваке године годишњи извјештај Америке о људским правима набраја и злостављања која чине кључни партнери Вашингтона, попут Египта, Индије или Саудијске Арабије.

Црна Гора уводи санкције Русији због случаја Наваљни. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА