Најновије

Књига „Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена“ за све љубитеље популарне науке

Нова књига аутора Шарона Моалема, Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена, прави је избор за све љубитеље популарне науке, односно за све оне читаоце у чијем је пољу интересовања првенствено генетика.

Фото: Вулкан

Већи, виши, бржи, снажнији. Овим речима су се одувек описивали мушкарци. Али шта ако су, с научне тачке гледишта, много прецизније речи: слабашни, крхки, нежни и рањиви? Ево неких основних чињеница: жене живе дуже од мушкараца. Жене имају снажнији имуносистем. Жене су мање подложне сметњама у развоју, виде свет у више боја и уопштено се боље боре против карцинома. Жене су једноставно снажније од мушкараца у свакој фази живота. А зашто?

Корист од још једног X-хромозома врло често је и сам опстанак. Ма колико да се труде да превазиђу животне изазове, мушкарци живот увек започињу у генетички неповољнијем положају. Доступност два X-хромозома женама даје већу укупну генетичку разноликост, која омогућава њиховим ћелијама да сарађују и деле разноврсне генетичке изворе. Наслеђивање два X-хромозома не само да жене чини у највећој мери имуним на многа генетичка обољења повезана са X-хромозомом већ им даје предност у преживљавању у свакој тачки током живота.

Пишући јасно и очаравајуће, доктор и научник Шарон Моалем преплиће истраживања и студије случаја, ослањајући се и на искуства из живота својих пацијената – лечење превремено рођених беба на Одељењу неонаталне интензивне неге; регрутовање старијих особа за неурогенетичке студије; бригу о ХИВ позитивној сирочади на Тајланду. Осим што образлаже генетичку супериорност жена, аутор позива и на преиспитивање андроцентризма у медицинским студијама – па чак и на то како се лекови преписују. Револуционарна али потпуно убедљива, Боља половина ће нас натерати да изнова сагледамо опстанак наше врсте.

Књига Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена доступна је на сајту vulkani.rs и у свим књижарама Вулкан. 

Извор: Правда

Бонус видео

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА